Centaurea montana – Honningknoppurt

Centaurea montana

Centaurea montana – Honningknoppurt er en nøysom og hardfør staude med vakre blå kornblomstlignende blomster og lanseformet grågrønt bladverk. 

Den er en insektsmagnet som tiltrekker seg bl.a. bier, humler og sommerfugler. Den egner seg veldig godt til snitt og har en god duft. Klipp den godt ned etter blomstring så vil den komme med nytt bladverk og gi en ytterligere blomstring senere i sesongen.

Den passer godt i blomsterbedet og er en flott plante i en “cottage garden” eller en uformell hage. Den er ikke plaget av noen spesielle sykdommer, men kan være plaget av meldugg.

Centaurea kommer fra gresk kentaurion. Navnet viser til et sagn om kentauren Cheiron som brukte knoppurt som medisinplante. Artsnavnet montana betyr som vokser i fjellet.

Centaurea er en slekt på mellom 350 og 600 arter av urteaktige tistellignende blomstrende planter i tusenfrydfamilien (Asteraceae). Du finner denne slekten kun nord for ekvator, mest på den østlige halvkule. I Norge kom den på 1800-tallet, mens den kom til England allerede i 1596.

Mange av Centaurea-artene går for å være invasive, noe som gjelder denne sorten. Den formerer seg villig, men jeg synes ikke den har vært spesielt plagsom hos oss da det er enkelt å fjerne eventuelle planter som dukker opp på steder vi ikke ønsker at den skal være.

TypeStaude
FamilieCompositae
SlektCentaurea
Latinsk navnCentaurea montana
Norsk navnHonningknoppurt
BlomsterfargeBlå
Blomstringstid5
VokseplassSol / Delvis skygge
Høyde60 cm
DuftendeJa
OpprinnelseEuropa
SneglesikkerNei
RådyrsikkerJa
VedlikeholdLavt
VannbehovLavt / Middels
JordtypeLeirholdig, sand
JorddreneringVeldrenert
HardførhetH8
Opphavsmann
Registrert år
PatentNei
Utmerkelser
Tiltrekker segSommerfugler, bier
FormeringDeling og frø
KombinasjonsplanterAchillea (Ryllik),
Campanula (Klokker),
Geranium (Storkenebb),
Nepeta (Prydkattemynte)
BruksområdeBlomsterbed
HagestilUformell, Cottage Garden, Steinbed

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *