37 skyggeelskende stauder

Hosta ‘Elegans’ og Geranium phaeum ‘Album’

Mange tenker nok at stauder passer best i solen, men det finnes en rekke stauder som klarer seg godt i skyggefulle omgivelser. En del av dem trives mye bedre ved å bli plassert i skyggen enn i solen. De mest åpenbare er selvfølgelig bregner, Hosta og Heuchera som er mer kjent for sitt bladverk enn blomstene, men det finnes også mange stauder med flotte blomster som trives godt i skyggen.

Dyp skygge
Dyp skygge finner man under eviggrønne trær, på nordsiden av vegger eller i skyggen av bygninger. Som oftest er det kjøligere og tørrere områder hvor man kan dyrke skyggeelskende planter som bregner, Hosta og Liljekonvall for å nevne noen.

Delvis skygge
Delvis skygge betyr at det er både sol og skygge i løpet av dagen i minst to til fire timer (gjerne tre til seks), og gjerne i intervaller. Delvis skygge er f.eks. vanlig under eller ved løvtrær. De fleste stauder tolererer delvis skygge. Alchemilla, Geranium og Primula er sorter som virkelig vil trives i delvis skygge.

Det finnes som sagt mange stauder som vil trives i skygge eller delvis skygge. Nedenfor finner du beskrivelse av 37 av dem, mange av disse har lenker til planteportretter her på bloggen med mer informasjon.

 

Klaseormedrue er en høy og staselig plante som trives i delvis skygge og jevnt fuktig og næringsrik jord. Den blomstrer på sensommeren med enten hvite eller rosa blomster på høye stilker. De rødbladede sortene trenger noe sol for at bladverket skal få den flotte mørke burgunderrøde fargen.

Skygge / Delvis skygge
H5 – H6

Flotte sorter:
Actaea simplex ‘Black Negligee’
Actaea simplex ‘Brunette’
Actaea simplex ‘Hillside Black Beauty’
Actaea simplex ‘White Pearl’

 

Adiantum pedatum Imbricatum

En flott bregne med blanke, svarte stilker. Bladene er vifteformet med mange småblader. Planten får en gyllengul farge om høsten. Egner seg veldig godt i samplanting med Hosta

Skygge / Delvis skygge
H4 – H5

Planteportrett:
Adiantum pedatum – Fotadiantum

 

Ajuga reptans Burgundy Glow

Krypjonsokkoll er en super bunndekker i skyggen og det finnes sorter med både grønne, varigerte og nesten svart bladverk. Den er vintergrønn og sprer seg relativt raskt, vel raskt sier noen, men er ikke noe stort problem å håndtere.

Skygge / Delvis skygge / Sol
H7

Planteportrett:
Ajuga reptans ‘Alba’
Ajuga reptans ‘Braunherz’
Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’ (Bildet)
Ajuga reptans ‘Rosea’

 

Alchemilla mollis

Stormarikåpe er en flott bunndekker med duftende gulgrønne blomster og eplegrønt bladverk.

Planten vokser seg fort til store tuer som lyser opp i blomsterbedet. Den egner seg godt til snitt som fyllplante i blomsterbuketter.

Skygge / Delvis skygge / Sol
H8

Planteportrett:
Alchemilla mollis – Stormarikåpe

 

Anemone tomentosa Robustissima

Høstanemoner er vakre stauder med enten enkle, halvfylte eller doble blomster i hvitt eller rosanyanser. De trives best i delvis skygge her i nord (Norge) og trenger god og næringsrik lett fuktig jord med god drenering. De egner seg godt til snitt og tiltrekker seg polinatorer.

De kan være litt trege i starten, men når de først har etablert seg har du en plante som bare blir større og flottere år for år. Høstanemone sprer seg med ganske lave, krypende rizomer, men er enkel å håndtere dersom den ser ut til å spre seg litt for mye.

Delvis skygge / Sol
H3 / H6 avhengig av sort

Flotte sorter / planteportrett:
Anemone hupehensis ‘Little Princess’
Anemone hupehensis var. japonica ‘Parmina’
Anemone tomentosa ‘Robustissima’ (Bildet) 
Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’
Anemone x hybrida ‘Köningen Charlotte’
Anemone x hybrida ‘Serenade’
Anemone x hybrida ‘Whirlwind’

 

Aralia cordata Sun King
 Courtesy of TERRA NOVA® Nurseries
 www.terranovanurseries.com

Aralia cordata ‘Sun King’ er en fantastisk flott og unik bladplante som er super i de mer skyggefulle delene av hagen. Planten har gyldengule blader på rødbrume stilker og blomstene som kommer i klaser er hvite.

Hvis den får noen timer sol per dag vil gulfargen holde seg hele sommeren. I full skygge vil fargen variere mellom gulgrønt og limegrønt.

Skygge / Delvis skygge
H5 – H6

Planteportrett:
Aralia cordata ‘Sun King’

 

Aruncus aethusifolius
Aruncus aethusifolius by Averater licensed under CC BY 3.0

Aruncus aethusifolius danner halvkuleformede tuer med kompakt vekst av grønt småfliket bladverk som får en fin rødoransje høstfarge. Den får kremhvite blomster fra midtsommer.

Koreaskjegg kan trives i nær sagt hvilken som helst jord, men trives best i moldrik, svakt sur jord i både i sol og skygge. Planten er svært hardfør og egner seg godt både i rabatter, i et woodland-område og i fjellhagen.

Skygge / Delvis skygge
H8

Planteportrett
Aruncus aethusifolius – Koreaskjegg

 

Asarum europeanum

Hasselurt er en fantastisk bunndekker som trives best i en litt porøs og godt drenert jord i skygge eller delvis skygge. Bladene er mørkegrønne, blanke og nyreformede og Asarum brukes i hovedsak for bladverkets skyld.

Det finnes flere sorter å velge mellom, bl.a. A. europeum (H7), A. canadense (H3), A. caudatum (H4) og A. maximum ‘Ling Ling’ (H2/3)

Skygge / Delvis skygge
H3 – H7 avhengig av sort

Planteportrett:
Asarum europaeum – Hasselurt

 

Asplenium scolopendrium

Hjortetunge er en uvanlig bregne siden den ikke har flikete blader, men derimot litt læraktige og skinnende blader med bølgete kanter og gir nesten et litt preg av en eksotisk vekst. Den trives best i næringsrik og jevnt fuktig, men veldrenert jord i skygge eller delvis skygge. I områder med barfrost bør den vinterdekkes. Den egner seg godt i skyggefulle bed, woodland-områder, som underplanting til roser og busker og i krukker.

Hjortetunge vokser enkelte steder i Norge hovedsakelig på sør- og vestlandet, men er fredet i Norge.

Delvis skygge
H4 – H5

Planteportrett:
Asplenium scolopendrium – Hjortetunge

 

Astilbe Deutschland

Spir/Japanspir vil lyse opp i skyggefulle rabatter med sine nydelige blomsterspir i hvitt, rosa, lilla eller rødt over det bregnelignende bladverket. Den er en enkel plante å dyrke som kommer tilbake større og finere for hvert år.

Skygge / Delvis skygge / Sol
H6

Planteportrett:
Astilbe japonica ‘Deutschland’ (Bildet)
Astilbe japonica ‘Europa’
Astilbe japonica ‘Washington’

 

Astilboides tabularis
Krzysztof Ziarnek, KenraizCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

En uvanlig og flott “bladplante” som danner store tuer av runde, store paraplyaktige blader. De hvite blomstene ligner på Astilbe og kommer tidlig på sommeren.

Planten trives best i fuktige omgivelser, også langs bekker og dammer.

Skygge / Delvis skygge
H4 – H5

Planteportrett:
Astilboides tabularis – Parasolblad

 

Athyrium niponicum Burgundy Lace

Orientburkne trives best i næringsrik, litt fuktig jord. Flott som bunndekker eller kanting i en skyggefull rabatt. Flotte farger; grønn base med tegninger i olivengrønt og sølv og burgunder stilker.

Skygge / Delvis skygge
H4

Planteportrett:
Athyrium niponicum ‘Burgundy Lace’ – Orientburkne (bildet)
Athyrium niponicum ‘Pictum’ – Orientburkne

 

Bergenia Dragonfly Angel Kiss
Courtesy of TERRA NOVA® Nurseries
 www.terranovanurseries.com

Bergblom er en vintergrønn bunndekkende plante som blomstrer i april/mai. Om høsten og vinteren er bladverket mørkt vinrødt. Den blomstrer om våren med hvite eller rosa blomster. Den tåler det meste fra sol til skygge, men liker at det er godt drenert.

Den kan også plantes i krukker. Planten tiltrekker seg sommerfugler.

Skygge / Delvis skygge
H6

Planteportrett:
Bergenia cordifolia
Bergenia ‘Dragonfly Angel’s Kiss’ (Bildet)

 

Brunnera macrophylla Jack Frost

Forglemmegeisøster er en super plante for bedene som har en del skygge. Arten har sorter både med ensfarget (grønt eller gult) og varigert bladverk og små forglemmegeilignende blå eller hvite blomster.

Skygge / Delvis skygge
H5 – H7 avhengig av sort

Flotte sorter / planteportrett:
Brunnera macrophylla
Brunnera macrophylla ‘Alexander’s Great’
Brunnera macrophylla ‘Dawson’s White’
Brunnera macrophylla ‘Diane’s Gold’
Brunnera macrophylla ‘Emerald Mist’
Brunnera macrophylla ‘Hadspen Cream’
Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ (Bildet)
Brunnera macrophylla ‘Looking Glass’
Brunnera macrophylla ‘Mr Morse’
Brunnera macrophylla ‘Sea Heart’
Brunnera macrophylla ‘Silver Heart´
Brunnera macrophylla ‘Silver Spear’
Brunnera macrophylla ‘Variegata’

 

Carex morrowii Ice Dancer

Japanstarr er et vintergrønt gress som passer godt i skyggefulle bed eller krukker. De danner tuer av smale grønne blader, både ensfargede og stipete i hvitt eller gult.

Skygge / Delvis skygge
H4

Planteportrett:
Carex morrowii ‘Ice Dance’ (Bildet)
Carex morrowii ‘Variegata’
Carex oshimensis ‘Evergold’

 

Epimedium x youngianum Niveum
DinkumCC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Bispelue er robuste skyggeelskende planter som sprer seg relativt raskt og dekker bakken med det lave, læraktige løvverket og skyer av bittesmå blomster. Den har eviggrønne, hjerteformede blader og små nikkende blomster i hvitt, rosa, rødt, gult eller lilla.  Blomstringen er tidlig på våren i april-mai.

Delvis skygge / Skygge
H5 – H6

 

Galium odoratum

Myske er en søt markdekkende staude som trives best i fuktig, veldrenert jord i skygge eller delvis skygge. Blomstene er hvite og duftende.

Den danner fort et teppe med hvite blomster i juni.

Skygge / Delvis skygge
H4 – H5

 

Geranium macrorrhizum 'Ingwersen Variety'

Det finnes mange forskjellige Storkenebb som trives i skyggefulle omgivelser. Du kan velge mellom de relativt høye Brunstorkenebbene (G. phaeum), de mellomhøye Skogstorkenebbene (G. sylvaticum) eller de lave Storkenebbene (G. macrorrhizum og G. x cantabrigiense).

Blant disse sortene finner du blomster i både hvitt, rosa, blått til nesten svart og bladverk i både grønt, gulgrønt og også noen med flotte mørkere markeringer.

Skygge / Delvis skygge
H5 – H7 avhengig av sort

Flotte sorter / planteportrett:
Geranium macrorrhizum
Geranium macrorrhizum ‘Ingwersen’s Varity’ (Bildet)
Geranium macrorrhizum ‘Spessart’
Geranium macrorrhizum ‘Variegata’
Geranium phaeum ‘Album’
Geranium phaeum ‘Lily Lovell’
Geranium phaeum ‘Mrs Margareth Wilson’
Geranium phaeum ‘Samobor’
Geranium sylvaticum ‘Alba’
Geranium sylvaticum ‘Mayflower’
Geranium x cantabrigiense ‘Biokovo’
Geranium x cantabrigiense ‘Cambridge’

 

Hakonechloa macra er et flott gress som danner tette, litt rufsete tuer med grønne bambuslignende blad. Den får rødbrune blomster på sensommeren/høsten.

Hakonegras er en flott bunndekker som trives best i skyggefulle omgivelser.  Kan også stå solrikt dersom jorda ikke er for tørr. og må skjermes for vinterfukt.

Skygge / Delvis skygge
H4 – H5 avhengig av sort

Planteportrett:
Hakonechloa macra
Hakonechloa macra ‘All Gold’
Hakonechloa macra ‘Aureola’

 

Juleroser er vakre skyggeplanter som gir farge og interesse til et skyggefullt sted. De blomstrer sent på vinteren / tidlig om våren noe som gjør dem spesielt attraktive for pollinatorer som nettopp har kommet ut av dvalemodus. 

De nydelige blomstene varierer i farge fra dyp rød til flekkete rosa og lilla og til og med grønnlig hvit og det finnes både enkle og doble sorter. De er  klumpdannende planter som trenger lite vedlikehold. Hellebores foretrekker hel eller delvis skygge og rik, godt drenert jord.

Delvis skygge / Skygge
H5

 

Heuchera Georgia Plum - Alunrot
Courtesy of TERRA NOVA® Nurseries
 www.terranovanurseries.com

Alunrot er en fantastisk staude først og fremst for det flotte bladverket som varierer fra limegrønt til nesten svart, og mellom der har du ferskenfarget, oransje, rødt, vinrødt, brunt, sølvfarget og grønt. Blomstene spiller etter min mening “annenfiolin” og kommer i hvitt, gult, rosa, grønt eller rødt.

Den er en hardfør staude som kan benyttes i hele landet, enten i bedet eller i krukker og er veldig flott i kombinasjon med Hosta. De forskjellige sortene trives i litt forskjellig vekstforhold. De lyse vil ha mest skygge mens de mørke mest sol, men felles for dem alle er at de liker å ha det mer tørt enn fuktig.

Skygge / Delvis skygge / Sol
H7

Flotte sorter / planteportrett:
Jeg har planteportretter av over 60 sorter av Heuchera – Alunrot her på bloggen.
Bilde: Heuchera ‘Georgia Plum’

 

Hosta Mount Tom

Hosta er en av de mest populære og varierte skyggetålende staudene. De finnes over 70 forskjellige arter og over 3 000 registrerte sorter. Store Hosta er perfekte for å skape drama i blomsterbedet, mens de mindre sortene kan benyttes som bunndekker, kantplante eller underdekking til busker og trær.

De fleste Hosta trives best med å få morgensol og deretter stå relativt skyggefullt resten av dagen, mens andre kan trives med mer skygge og noen i mer sol.

Skygge / Delvis skygge
H6 – H7

Flotte sorter / planteportrett:
Det er planteportretter av over 300 sorter av Hosta her på bloggen.
Bilde: Hosta ‘Mount Tom’

 

Lamium maculatum Beacon Silver

Flekktvetann er en flott teppedannende bunndekker med nydelige blader i grønt og sølv og rosalilla eller hvite blomster. Det finnes også sorter med grønne og gule blader.

Planten er ikke kravstor og kan plantes både i sol og skygge og er vintergrønn, men bør ha tilgang til jevn fuktighet ved plassering i direkte sol. Den sprer seg relativt fort til store tepper, men er enkel å kontrollere. 

Delvis skygge / Skygge / Sol
H6 – H7

Planteportrett:
Lamium maculatum ‘Beacon Silver’
Lamium maculatum ‘White Nancy’

 

Lamprocapnos spectabilis

Lamprocapnos spectabilis er en vakker staude for de litt mer skyggefulle plassene i hagen. Den har flott lysegrønt bladverk og nydelige hjerteformede blomster på akslignende stilker tidlig på sommeren.

Løytnantshjerte trives best på en lett og næringsrik, jevnt fuktig jord i delvis skygge eller skygge. Planten egner seg godt i skyggefulle blomsterrabatter. 

Skygge / Delvis skygge
H7

Planteportrett:
Lamprocapnos spectabilis
Lamprocapnos spectabilis ‘Alba’
Lamprocapnos spectabilis ‘Cupid’

 

Ligularia dentata 'Desdemona'

Nøkketunge er relativt høye (100 – 150 cm) høye stauder med gule eller oransje blomster. Plantene er kraftigvoksende og blomstrer fra juli til september.

Den trives best i næringsrik og jevnt fuktig, men veldrenert jord. Planten egner seg både som solitær og i en blomsterrabatt.

Delvis skygge / Skygge
H7

Planteportrett:
Ligularia dentata ‘Desdemona’ – Stornøkketunge

 

Meconopsis baileyi

Meconopsis baileyi – Blå valmuesøster er en vakker, men litt krevende staude med nydelige blå blomster.  Planten tiltrekker seg bier og andre insekter. Den trives best i veldrenert, næringsrik og lett fuktig jord i delvis skygge eller skygge (den vil absolutt ikke trives i full sol). Den liker også å bli plassert på en litt skjermet plass for vind.

Blå valmuesøster er en skikkelig “cottage-garden”-plante og egner seg godt i blomsterbedet og i woodland-områder. 

Skygge / Delvis skygge
H7

Planteportrett:
Meconopsis bailyii – Blå valmuesøster (Bildet)
Meconopsis bailyii ‘Henson Violet – Blå valmuesøster

 

Milium effusum Aureum

Et nydelig tuedannende gress med limegrønne blad som lyser opp i bedet. Myskegress foretrekker et fuktig og skyggefull vokseplass. Flott sammen med Hosta og bregner.

Skygge / Delvis skygge
H4 – H5

Planteportrett:
Milum effusum ‘Aureum’ – Myskegress

 

Pachysandra terminalis

Vinterglans er en eviggrønn teppedannende staude med små, hvite ubetydelige blomster og blir ca 20 cm høy.

Planten trives best i delvis skygge og skygge og kan være litt treg til å etablere seg. Den bør få stå i fred på vokseplassen.

Delvis skygge / Skygge
H6

Planteportrett:
Pachysandra terminalis – Vinterglans

 

Omphalodes verna

Vårkjærminne er en god bunndekker som kan benyttes både i sol, delvis skygge og skygge. Den kommer med søte forglemmegei-lignende blomster om våren.

Skygge / Delvis skygge
H5

Planteportrett:
Omphalodes verna – Vårkjærminne (Bildet)
Omphalodes verna ‘Alba’ – Vårkjærminne

 

Polygonatum multiflorum

Polygonatum multiflorum – Storkonvall er en flott staude for de mer skyggefulle bedene i hagen. Den har nydelige, hvite klokkeformede blomster og gjør seg godt sammen med f.eks. bregner og Hosta. Etter blomstring får planten blå bær som er giftige.

Skygge / Delvis skygge
H6

Planteportrett:
Polygonatum falcatum ‘Variegata’
Polygonatum multiflorum (Bildet)

 

Primula pulverulenta
Foto: Fiver, der HellseherCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Primula trives best i lett fuktig jord i delvis skygge. Den kan også plantes i sol, men det krever at den har tilgang på nok fuktighet. Den er enkel plante å lykkes med som også selvsår seg hvis den trives på voksestedet.

Planten egner seg i rabatter, langs bekker og dammer, i woodland-områder, i «Cottage Gardens» og til villflor. Den tiltrekker seg insekter.

Delvis skygge / Sol
H5 – H6

Flotte sorter / planteportrett:
Primula beesiana – Kandelaberprimula
Primula florindae – Augustprimula
Primula japonica ‘Alba’ – Japanprimula
Primula japonica ‘Apple Blossom’ – Japanprimula
Primula japonica ‘Carminea’ – Japanprimula
Primula japonica ‘Miller’s Crimson – Japanprimula
Primula pulverulenta – Pudderprimula (Bildet)

 

Pulmonaria officinalis Sissinghurst White

Lungeurten er en av de første staudene som begynner blomstringen om våren. Den har nydelig flekkete blader og får hvite, rosa eller blåfiolette traktformede blomster. Planten trives best på en litt skyggefull plass og er en verdifull kilde for nektar for humler og andre pollinatorer. 

Hvis du klipper den helt ned etter blomstring vil du få nytt frisk bladverk og muligens også en ny (begrenset) blomstring. Egner seg veldig godt både som bunndekker og kantplante.

Skygge / Delvis skygge
H4 – H6 avhengig av sort

Flotte sorter / planteportrett:
Pulmonaria ‘Majesté’
Pulmonaria ‘Moonshine’
Pulmonaria ‘Opal’
Pulmonaria ‘Samurai’
Pulmonaria ‘Silver Bouquet’
Pulmonaria longifolia ‘Diana Clare’
Pulmonaria officinalis
Pulmonaria officinalis ‘Sissinghurst White’ (Bildet)

 

Rodgersia podophylla

Rodgersia er en flott staude med kraftig vekst som trives best i drenert, næringsrik og lett fuktig jord i delvis skygge eller skygge. 

Den egner seg godt i skyggefulle bed og ved bekker og dammer. Plant den gjerne rundt store trær og busker eller som solitærplante.

Skygge / Delvis skygge
H7

Planteportrett:
Rodgersia aesculifolia – Flikbronseblad
Rodgersia podophylla – Koreabranseblad (Bildet)

 

Tiarella Spring Symphony
Courtesy of TERRA NOVA® Nurseries
 www.terranovanurseries.com

Dette er en super bunndekker som trives under de fleste lysforhold så lenge den har god humusrik jord og ikke tørker ut – det liker den ikke. 

Den danner relativt raskt et tett bunndekke ved hjelp av den krypende jordstokken den har og egner seg derfor godt mellom eller under annen vegetasjon.

Skygge / Delvis skygge
H5 – H7 avhengig av sort

Flotte sorter / planteportrett:
Tiarella ‘Iron Butterfly’
Tiarella ‘Mystic Mist’
Tiarella ‘Pink Skyrocket’
Tiarella ‘Spring symphony’ (bildet)
Tiarella ‘Sugar and Spice’
Tiarella cordifolia

 

Blomstervandrer er en flott staude for litt skyggefulle steder i hagen. Den er blomstervillig og har nydelige blålilla blomster i juni/juli. Det finnes også sorter med hvite og rosa blomster.

Delvis skygge
H4 – H5

 

Tricyrtis hirta Tojen

Tricyrtis er en flott plante for skyggefulle områder i hagen. Den har nydelige hvite/lys lilla blomster med lilla markeringer. En herlig plante som blomstrer på sensommeren og høsten. Egner seg godt sammen med Hosta, bregner og prydgress.

Skygge / Delvis skygge
H5 – H6

Planteportrett:
Tricyrtis hirta
Tricyrtis hirta ‘Alba’
Tricyrtis hirta ‘Taiwan Adbane’
Tricyrtis hirta ‘Toyen’ (Bildet) 

 

Trillium grandiflorum

En flott plante som trives best i skyggefull, moldrik jord. Kommer fort opp om våren når snøen har gått. Planten visner helt ned ut på sommeren og går i dvale til neste år.

Skygge / Delvis skygge
H4 – H6 avhengig av sort

Flotte sorter / planteportrett:
Trillium cuneatum – Treblad
Trillium erectum – Purpurteblad
Trillium grandiflorum – Purpurtreblad
Trillium sessile – Prærietreblad

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *