
De fleste roser er nydelige på egenhånd, men kan gi et enda flottere uttrykk i hagen dersom de får en god partner.
- Noen roser er «bare» nederst, da kan en plantepartner være en god løsning på dette
- For engangsblomstrende roser kan du velge en plantepartner som blomstrer enten før, sammen eller etter at rosen har blomstret
- For remonterende roser kan en plantepartner blomstre før rosen, sammen med den eller når den har et opphold i blomstringen.
- Noen plantepartnere kan hjelpe til med å holde skadedyr og sykdommer unna på rosene (f.eks. Allium, Lavendula, Nepeta)

Nedenfor finner du eksempler på stauder og sommerblomster som kan være gode plantepartnere til rosene. De fleste har jeg laget planteportretter for her på bloggen hvor du kan finne mer informasjon om hver sort.
Stauder
Achillea – Ryllik
Ryllik er en lettstelt og flott staude som vokser godt i nærmest all type jord og blir flott sammen med roser. Den egner seg veldig godt til snitt og holder seg lenge i vasen. Ryllik tiltrekker seg insekter så planting i nærheten av grønnsakshagen vil høyst sannsynlig medføre flere insekter og større avling.
Sol
Juni – September
H7
Achillea millefolium ‘Cerise Queen’
Achillea millefolium ‘Summer Pastels’
Achillea ptarmica flore pleno ‘Noblessa’
Agastache – Anisisop
Anisisop (Agastache foeniculum) er en herlig staude som tiltrekker seg mengder av insekter og har nydelige blålilla blomsterspir. Bladene dufter/smaker av lakris/anis. Planten egner seg like godt i blomsterrabatten som i urtebedet.
Sol / Delvis skygge
Juli – September
H4 – H6 avhengig av sort
Agastache ‘Black Adder’
Agastache foeniculum
Agastache foeniculum ‘Golden Jubilee
Agastache rugosa ‘Liquorice ‘Blue’
Agastache rugosa ‘Liquorice ‘White’

Alchemilla mollis – Stormarikåpe
Stormarikåpe er en flott staude med duftende gulgrønne blomster og eplegrønt bladverk som egner seg godt som kantplante.
Planten vokser seg fort til store tuer som lyser opp i blomsterbedet. Den egner seg godt til snitt som fyllplante i blomsterbuketter.
Skygge / Delvis skygge / Sol
Juni – August
H8

Allium – Prydløk
Allium plantes som løk på høsten og dukker opp på våren med blomstring i mai/juni. Det finnes både lilla, rosa og hvite sorter i forskjellige høyder og blomsterstørrelser.
Når den blomstrer begynner bladene allerede å gulne hvilket er en ulempe med Allium. Trikset er da å plante dem slik at de nederste bladene blir skjult av en annen plante.
Sol / Delvis skygge
April – August avhengig av sort
H4 – H6 avhengig av sort
Du finner mange prydløker på dette søket

Artemisia – Hagemalurt
Artemisia er nydelige stauder som regel med flott sølvaktig bregnelignede bladverk og er supre sammen med roser. De fleste får små ubetydelige blomster (blomstrer sjelden).
Hagemalurt trives best i litt mager og veldrenert jord, men tolererer de fleste jordtyper. Den tåler tørke godt og egner seg både som en solitærplante eller plantet sammen med roser eller andre stauder. Også velegnet i urtebedet og i krukker.
Sol / Delvis skygge
H4 – H6 avhengig av sort
Artemisia ‘Brocade’
Artemisia ‘Powis Castle’
Artemisia schmidtiana ‘Nana’

Aster (Symphyotrichum) – Asters
Det finnes et stort utvalg av det som går under navnet Høstasters og i mange farger som rødt, rosa, lilla og hvitt. Virginiaasters (Aster novi-belgii) blir ca 70-150 cm høy, Kleimeasters (Aster novae-angliae) kan bli over 200 cm høy mens Buskasters (Aster dumosum) blir ca 20-50 cm høy.
Sol / Delvis skygge
August – Oktober
H4 – H6
Astrantia major – Stjerneskjerm
Stjerneskjerm er en staude med relativt lang blomstringstid. Den pleier å starte blomstringen i månedsskiftet juni/juli og klipper du den ned etter avblomstring kan det godt være at du får ytterligere blomstring utover høsten.
Astrantia egner seg veldig godt til snitt, til tørking og er en god insektsplante. Den egner seg godt i blomsterbedet og krukker. Planten er en “cottage-garden”-plante og egner seg spesielt godt i uformell plantering.
Sol / Delvis skygge
Juni – August
H7 – H8
Planteportretter:
Astrantia major ‘Florence’
Astrantia major ‘Hadspen Blood’
Astrantia major ‘Midnight Owl’
Astrantia major ‘Roma’
Astrantia major ‘Star of Beauty’
Astrantia major ‘Star of Billion’
Astrantia major ‘Star of Fire’
Astrantia major ‘Sunningale Variegated’

Baptisia – Fargeskolm
Baptisia er en nydelig lupinlignende staude med grågrønne blader og blomster som ligner på erteblomster. Den finnes i en rekke farger som blå, rosa, hvit. gul og lilla. Den er en lettstelt og langlivet staude som har en opprett, vaseformet vekst.
Fargeskolm trives i det meste av jordtyper i sol, men kan også klare litt skygge. Den er tørketålende.
Planten tiltrekker seg pollinatorer som sommerfugler og bier. Den egner seg godt i rabatten og som solitærplante og er ypperlig som snittblomst eller tørket i blomsterarrangementer.
Sol / Delvis skygge
Juni – Juli
H6
Baptisia ‘Blueberry Sundae’
Baptisia ‘Pink Truffles’
Baptisia ‘Purple Smoke’

Campanula – Klokker
Det finnes flere forskjellige klokker som kan benyttes sammen med roser, bl.a. Toppklokke og Melkeklokke. De finnes i flere forskjellige sorter og flere forskjellige farger. Felles for dem er at de er tue/teppedannende.
Sol / Delvis skygge
Juni – September avhengig av sort
H5 – H7 avhengig av sort
Campanula glomerata ‘Superba’ – Toppklokke (Bildet)
Campanula glomerata ‘Alba’ – Toppklokke
Campanula lactiflora ‘Loddon Anna’ – Melkeklokke
Campanula lactiflora ‘Prichard’s Variety’ – Melkeklokke
Campanula persicifolia ‘Alba’

Echinacea – Sohatt
Echinacea purpurea er en vakker staude med lanseformede, mørkegrønne blader og prestekragelignende blomster på høye, stive blomsterstengler. Planten finnes i en mengde forskjellige kultivarer i farger som hvitt, rosa, gult, orange og rødt. Det finnes flerfargede sorter og også noen med doble blomster.
Purpursolhatt trives best i veldrenert jord i sol eller delvis skygge. Planten egner seg godt i blomsterrabatten og er ypperlig som snittblomst.
Sol / Delvis skygge
Juli – September
H4 – H6
Planteportretter:
Echinacea ‘Cheyenne Spirit’
Echinacea ‘Chiquita’
Echinacea ‘Cleopatra’
Echinacea ‘Crazy White’
Echinacea ‘Double Scoop Mandarin’
Echinacea ‘Double Scoop Raspberry’
Echinacea ‘Glowing Dream’
Echinacea ‘Hot Papaya’
Echinacea ‘Summer Breeze’
Echinacea ‘Sweet Sandia’
Echinacea angustifolia
Echinacea purpurea
Echinacea purpurea ‘Alba’
Echinacea purpurea ‘Doubledecker’
Echinacea purpurea ‘Green Jewel’
Echinacea purpurea ‘Magnus’
Echinacea purpurea ‘Pica Bella’
Echinacea purpurea ‘Pink Double Delight’
Echinacea purpurea ‘Primadonna Tiefrosa’
Echinacea purpurea ‘Ruby Star’
Echinacea purpurea ‘White Swan’
Echinacea Sombrero ‘Lemon Yellow’
Echinacea Sunseekers ‘Blush’
Echinacea Sunseekers ‘Bubblelicious’
Echinacea Sunseekers ‘Salmon’

Echinops – Kuletistel
Kuletistel er en dekorativ staude med store stive, ballformede, blå blomster som egner seg godt bakerst i rabatten eller i naturhagen. Den har kraftig og opprett vekst. Planten tiltrekker seg enorme mengder av bier, sommerfugler og andre insekter.
Sol / Delvis skygge
Juli – September
H6

Eryngium – Stikle
Eryngium er en flott og arkitektonisk staude som er en god kilde for blant annet bier og sommerfugler. Det finnes sorter i nyanser av både blått og hvitt/sølv.
Den liker seg best i veldrenert, ikke for næringsrik jord i sol. Du kan selvfølgelig kutte ned planten etter at blomstringen er over, men frøstandene er attraktive også gjennom vinteren. Eller du kan benytte dem i arrangementer av tørkede blomster.
Sol / Delvis skygge
Juli – August
H4 – H6 avhengig av sort
Eryngium alpinum
Eryngium giganteum ‘Miss Willmott’s Ghost’
Eryngium planum
Eryngium planum ‘Blue Glitter’

Euphorbia – Vortemelk
Euphorbia – Vortemelk har blader som holder seg godt hele sesongen i tillegg til at den har relativt lang blomstringstid. Det finnes sorter både med grønne, blågrønne og mørkt røde blader som gir en fin kontrast når rosene dine blomstrer.
Sol / Delvis skygge
Mai – Juni
H4 – H7
Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’
Euphorbia amygdaloides
Euphorbia polychroma
Geranium – Storkenebb
Geranium er en stor slekt med enormt mange flotte sorter i alle høyder og farger. Det finnes mange forskjellige Storkenebb som egner seg godt sammen med roser uansett om det er i sol eller skygge. Enkelte blomstrer bare på våren/forsommeren, mens andre har lang blomstringstid og blomstrer nærmest hele sesongen fra juni og til frosten kommer (som f.eks. G. ‘Rozanne’)
Blant disse sortene finner du blomster i både hvitt, rosa, blått til nesten svart og bladverk i både grønt, gulgrønt og også noen med flotte mørkere markeringer.
Skygge / Delvis skygge
Mai – Oktober avhengig av sort
H5 – H7 avhengig av sort
Du finner mange planteportretter av Storkenebb her på bloggen.
Geum – Humleblom
Humleblom er en klumpformet staude som kan ha både enkle, halvfylte og doble blomster. Planten trives best når den blir plantet i næringsrik lett fuktig, men veldrenert jord på en solfylt plass. Den er en insektsmagnet og blir ikke spist av verken rådyr eller snegler. Planten egner seg godt både i blomsterbedet og i krukker.
Sol / Delvis skygge
Mai – September avhengig av sort
H5 – H6 avhengig av sort
Geum ‘Bell Bank’
Geum ‘Cosmopolitan’
Geum ‘Mai Tai’
Geum ‘Mango Lassi’
Geum ‘Pretticoats Peach’
Geum ‘Tempo Rose’

Hylotelephium (Sedum) – Oktoberbergknapp
Oktoberbergknapp er en staude med kraftig vekst og tykke, kjøttfulle stengler. Planten er en sukkulent hvilket betyr at den kan lagre vann i blad og stengler som gjør at den tåler noe tørke.
Planten er nøysom og trives best i veldrenert, sandholdig jord på solrike plasser. Den egner seg godt både i rabatten og i fjellhagen og er en flott bunndekker.
Planten tiltrekker seg insekter som f.eks bier og sommerfugler og egner seg veldig godt til snitt.
Sol / Delvis skygge
August – Oktober
H5 – H6 avhengig av sort
Hylotelphium ‘Beach Party’
Hylotelephium ‘Herbstfreude’
Hylotelephium ‘Purple Emperor
Sedum ‘Marina’
Sedum ‘Mr Goodbud’

Lavendula – Lavendel
Lavandula angustifolia er en eviggrønn plante som egentlig er en busk (og ikke staude) med små avlange og grågrønne blader og blålilla blomster. Både blomster og blader er duftende. Den tiltrekker seg mengder av insekter og når den er i full blomst er det fasinerende å se, og ikke minst høre summingen fra dem.
Planten egner seg veldig godt sammen med roser. Den kan også tørkes og er en flott snittblomst.
Sol
Juli – September
H3 – H5 Avhengig av sort
Lavandula angustifolia
Lavandula angustifolia ‘Hidcote’

Lilium – Liljer
Liljer er nydelige sammen med roser og har flotte blomster som gir farge og kontrast til blomsterbedet. De bør gjerne plantes i grupper på tre eller fem løker for å gi best effekt.
Liljer egner seg også godt i potter, men da kan man regne med at blomstene blir noe mindre enn i blomsterbedet. Liljer er ypperlige som snittblomster.
Sol / Delvis skygge
Juni – September avhengig av sort
H3 – H6 avhengig av sort
Du finner planteportretter av over 50 forskjellige liljer her på bloggen.
Monarda – Hestemynte
Hestemynte har nydelige blomster i rosa, hvitt, lilla og rødt og duftende aromatiske blader. Den har lang blomstringstid, er en ypperlig snittblomst og meget attraktiv for bier og andre insekter.
Planten kan plantes både i tørr og og fuktig jord, men trives best i en veldrenert ikke for humusrik jord i sol og halvskygge.
Sol / Delvis skygge
Juli – September
H4 – H7 avhengig av sort
Monarda ‘Croftway Pink’
Monarda ‘Loddon Crown’
Monarda ‘Schneewitchen’
Monarda cidridora
Monarda didyma ‘Beauty of Cobham’
Monarda didyma ‘Cambridge Scarlet’
Monarda didyma ‘Panorama’

Nepeta – Prydkattemynte
Prydkattemynte er en herlig staude som kan brukes i front av staudebedet, som kantplante og bunndekker eller som lav hekk. Prydkattemynte er en ypperlig plantepartner til roser med sin lange blomstringstid.
Den kan sammenlignes med Lavendel i uttrykket, men har flere fordeler i forhold til Lavendelen. Den er f.eks. mye mer herdig og trenger mindre stell (ingen beskjæring iom at den dør ned om vinteren). Bladene dufter av mynte og tiltrekker seg mengder av insekter.
Sol / Delvis skygge
Mai – September
H6
Nepeta ‘Purple Haze’
Nepeta fassenii ‘Six Hill’s Giant’

Paeonia – Peon
Peoner er nydelig stauder som egner seg godt sammen med roser. De tiltrekker seg insekter og er gode snittblomster. Det finnes veldig mange kultivarer å velge mellom så akkurat hvilken man skal velge vil avhenge av hvilke farge man har på rosene.
Sol / Delvis skygge
Juni – Juli
H4 – H8 avhengig av sort
Planteportretter:
Perovskia – Blåbusk
Blåbusk er en flott staude med findelte grågrønne blader og blåfiolette aromatiske blomsterspir som har en lang blomstringstid. Sorten ‘Little Spire’ er noe kortere enn den «vanlige» Perovskia og holder seg opprett og faller ikke over/utover.
Perovskia trives i full sol i veldrenert jord.
Sol
Juli – September
H5 – H6
Perovskia atriplicifolia ‘Blue Spire’
Perovskia ‘Little Spire’
Phlox – Høstfloks
Høstfloks er en skikkelig «oldemorsstaude» som har blitt benyttet i norske hager i mange hundre år. Blomstringen starter på sensommeren når mange andre blomster begynner å dabbe av. De danner store og tette tuer og blomstrer stort sett til frosten kommer. Den har sterke stilker og trenger ikke oppbinding.
Høstfloks trives best i dyp, moldrik og næringsrik jord, gjerne litt fuktig i sol eller delvis skygge. Planten egner seg veldig godt i stauderabatten.
Sol / Delvis skygge
Juli – September
H6 – H7
Planteportretter:

Salvia nemorosa – Steppesalvie
Steppesalvie er en flott staude og et godt og mer hardført alternativ til Lavendel. Den starter blomstringen tidlig på sommeren med blå blomster og er en insektsmagnet som tiltrekker seg både sommerfugler og andre insekter.
Steppesalvia trives best i en veldrenert jord i sol. Planten tåler tørke bra, men er ikke glad i for våt jord. Den bør plantes om med jevne mellomrom, ca hvert tredje år.
Sol
Juni – September
H6

Stachys byzanthina – Lammeøre
Stachys byzanthina ‘Silver Carpet’ er en nydelig bunndekker med “lodne” og myke grågrønne blader som har gitt den det norske navnet Lammeøre. Den gjør seg godt i blomsterbedet både som bunndekker og kantplante og sammen med roser. Den er først og fremst dyrket for sitt bladverk og blomstrer sjelden.
Planten trives best i sol i veldrenert jord og er relativt tørketålende.
Sol / Delvis skygge
Juni – Juli
H6/7

Thalictrum – Frøstjerne
Thalictrum er en gammel og god staude som har blitt brukt i norske hager i lang tid. Planten trives best i humusrik jord i sol, den kan også tolerere delvis skygge. Den passer godt bak i blomsterrabatten, i en “cottage garden” og “enger” og egner seg godt til snitt.
Sol / Delvis skygge
Juni – September
H5 – H8
Thalictrum aquilegifolium
Thalictrum aquilegifolium ‘Nimbus White’
Thalictrum delavayi ‘Hewitt’s Double’
Thalictrum flavum ssp glaucum
Thalictrum rochebrunianum
Thalictrum ‘Black Stockings’
Thalictrum ‘Splendide’
Thalictrum ‘Splendide White’
Sommerblomster

Calibrachoa – Million Bells / Minipetunia
Calibrachoa – Minipetunia er en kraftigvoksende halvbusk, men som dykres som sommerblomst i Norge Den finnes i mange forskjellige farger og med både enkle og doble blomster. Minipetunia trives best i næringsrik og jevnt fuktig, men veldrenert jord i sol eller delvis skygge. Den må formeres ved å ta stiklinger.
Sol / Delvis skygge
Juni – Til frosten kommer

Centaurea – Kornblomst
Kornblomst er en blomstervillig sommerblomst og finnes både i den mest kjente og klassiske blåfargen, men også i rosa og hvitt. Være imidlertid oppmerksom på at den selvsår seg ganske mye.
Kan sås direkte på vokseplassen.
Sol / Delvis skygge
Juni – Juli

Cosmos – Pyntekorg
Pyntekorg er en av mine absolutte favoritter blant sommerblomstene. Den finnes i en rekke forskjellige farger og høyder og er en super snittblomst. Den trives best i litt mager jord i sol eller delvis skygge. Så den innendørs og plant ut småplantene når faren for nattefrost er over.
Sol / Delvis skygge
Juni – Til frosten kommer

Dahlia – Georginer
Georginer er sånn sett ikke det vi ser på som sommerblomster, men knoller som ikke er vinterherdige i Norge. De kan imidlertid overvintres kjølig og mørkt (f.eks. i en kjeller).
Det finnes nå veldig mange sorter å velge mellom i nesten alle farger, høyder og blomsterfasonger du kan tenke seg. Dahlia passer veldig godt som partner til roser og er en ypperlig snittblomst.
Sol
Juli – til frosten kommer
Du finner planteportretter av over 50 forskjellige Dahlia her på bloggen.

Heliotropium – Duftheliotrop
Duftheliotrop er en nydelig halvbusk som dyrkes som sommerblomst i Norge. Den har opprett, litt buskaktig vekst med nydelige duftende lilla blomster som sitter i skjermer.
Planten liker best seg best i jevnt fuktig, men veldrenert jord på en varm og lun plass. Den kan formeres enten ved stiklinger eller med frø som sås innendørs etter at faren for nattefrost er over.
Sol / Delvis skygge
Juni – Til frosten kommer

Lychnis coronaria – Fløyelstjæreblom
Fløyeltjæreblom er en flott plante med sølvgrått bladverk og rødrosa eller hvite blomster. Den blir 60 – 80 cm høy og blomstrer fra juli og utover. Den frøsår seg gjerne (ikke plagsomt) så dersom du ikke ønsker at den ikke skal spre seg bør du fjerne visne blomster.
Planten trives best i veldrenert jord i sol og delvis skygge og er tørketålende. Den er to-årig som betyr at den kommer med bladverk det første året og blomstring året etter.
Sol / Delvis skygge
Juli – September
H5
Planteportretter:
Lychnis coronaria
Lychnis coronaria ‘Alba’
Lychnis coronaria oculata ‘Angel’s Blush’

Nicotiana – Prydtobakk
Det finnes flere flotte sorter av Prydtobakk, både lave og høye som er flotte sammen med roser. Så den selv om våren eller kjøp ferdige planter på plantesenteret.
Bildet er av Vingetobakk (N. alata) som finnes f.eks. både som hvite, rosa, røde, lilla og grønne sorter og passer godt sammen med roser.
Prydtobakk trives i lett fuktig og veldrenert jord.
Sol / Delvis skygge
Juni – September

Rudbeckia hirta – Lodnesolhatt
Lodnesolhatt er en lettstelt og blomsterrik sommerblomst som kan såes fra frø fra ca mars. Den egner seg veldig godt til snitt og trives best i sol i lett fuktig, men veldrenert jord. Den finnes i både lave og høye sorter, de aller fleste enten gule eller oransje.
Sol
Juli – Til frosten kommer

Verbena bonariensis – Kjempeverbena
Verbena bonariensis er en skikkelig insektsmagnet! Denne nydelige, grasiøse og høye rosalilla planten er en fryd i hagen. Den blomstrer fra midtsommer og helt til frosten kommer.
Kjempeverbena trives best i lett fuktig, veldrenert jord i sol eller delvis skygge. Den er ypperlig i krukker, men også f.eks. i rabatten der den kan plantes innimellom stauder, roser og busker.
Kjempeverbena er ikke vinterherdig i Norge, men kan overvintres frostfritt på samme måte som f.eks. Fuchsia og Pelargonium.
Sol
Juni – Oktober

Viola – Fiol
Fioler kommer i en mengde forskjellige farger fra hvitt til nesten svart og nesten alle farger i mellom og er en flott plante sammen med roser. De trives både i sol og skygge i lett fuktig, men veldrenert jord. Den starter blomstringen tidlig, men tar gjerne en pause midt på sommeren når det er på det varmeste. Blomstringen på sensommeren tar seg opp igjen på sensommeren dersom du har klippet den ned og den får nok vann.
Så den selv fra frø eller kjøp ferdige på plantesenteret om våren og sommeren.
Sol / Delvis skygge
April – September
0 kommentarer