Georginenes venner i staudebedet

Dahlia er en plante jeg er veldig glad i og har hatt i hagen i mange år. Det finnes et utrolig utvalg av farger, fasonger og høyder å velge mellom, og de er helt fantastiske som snittblomst. Og i tillegg har man blomstring fra midtsommer og helt til frosten kommer. Et “drawback” er selvfølgelig at de ikke er herdige og må tas inn for lagring om vinteren, men har man et kjølig kjellerrom går overvintringen greit og knollene blir bare større og finere for hvert år som går.

Dahlia egner seg både i krukker og i blomsterbed. Noen foretrekker å ha egne Dahlia-bed, mens andre planter dem innimellom de andre plantene i bedet.

Det finnes mange stauder (og sommerblomster og roser) som egner seg som plantepartner til Dahlia, nedenfor finner du et utvalg som går for å være gode alternativer blant staudene.

Alchemilla mollis

Alchemilla mollis – Stormarikåpe
Stormarikåpe er en flott bunndekker med duftende gulgrønne blomster og eplegrønt bladverk. Planten vokser seg fort til store tuer som lyser opp i blomsterbedet. Den egner seg godt til snitt som fyllplante i blomsterbuketter.

Planteportrett:
Alchemilla mollis

Agastache foeniculum

Agastache – Anisisop
Anisisop (Agastache foeniculum) er en herlig staude som tiltrekker seg mengder av insekter og har nydelige blålilla blomsterspir. Bladene dufter/smaker av lakris/anis. Planten egner seg like godt i blomsterrabatten som i urtebedet.

Gode alternativer:
Agastache ‘Black Adder’
Agastache foeniculum (bildet)
Agastache foeniculum ‘Golden Jubilee
Agastache rugosa ‘Liquorice ‘Blue’
Agastache rugosa ‘Liquorice ‘White’

Allium sphaerocephalon

Allium sphaerocephalon – Prydløk
Denne prydløken får små, runde blomster på høye stilker. De starter som grønne og går etter hvert over til rødlilla. Den egner seg godt til samplanting med både Dahlia og stauder og er super til snitt. Bør plantes i litt større grupper for å få fin effekt. Tiltrekker seg insekter, men er ikke likt av rådyrene.

Aster Composition

Aster – Asters
Blant Asters er det mange å velge mellom både når gjelder høyde og farger, så det kommer jo helt an på hvilke Dahlia man ønsker å kombinere den med.

Bilde: Aster ‘Composition’

Echinacea purpurea

Echinacea purpurea – Purpursolhatt
Purpursolhatt er en vakker staude med lanseformede, mørkegrønne blader og rosa prestekragelignende blomster på høye, stive blomsterstengler. Planten egner seg godt i blomsterrabatten og er ypperlig som snittblomst.

Planteportrett:
Echinacea purpurea

Echinops bannaticus

Echinops bannaticus – Kuletistel
Kuletistel er en dekorativ staude med store stive, ballformede, blå blomster som egner seg godt bakerst i rabatten eller i naturhagen.  Den har kraftig og opprett vekst.  Planten tiltrekker seg enorme mengder av bier, sommerfugler og andre insekter. 

Planteportrett:
Echinops bannaticus

Erigeron grandiflorus Rosa Jewel

Erigeron speciosum – Bakkestjerne
Bakkestjerne er en flott staude med buskaktig vekst og lanseformede grønne blader. Blomstene er blå eller rosa og minner om Asters-blomster.

Planteportrett:
Erigeron speciosum
Erigeron speciosum ‘Rosa Jewel’

Geranium himalayense 'Pleniflora'

Geranium – Storkenebb
Det finnes mange typer Storkenebb man kan plante sammen med Dahlia. Geranium himalayense ‘Plenum’ er en nydelig staude med grønt bladverk som får en fin høstfarge og doble mørkt blåfiolette blomster.

Gode alternativer:
Geranium ‘Patricia’
Geranium endressi
Geranium himalayense ‘Plenum’
Geranium psilostemon
Geranium x magnificum

Hemerocallis Her Majestys Wizard

Hemerocallis – Daglilje
Daglilje er en flott staude å kombinere med Dahlia. Det finnes ca 60 000 kultivarer så det burde være mange å velge mellom. Dagliljene tiltrekker seg pollinerende insekter. Du finner mange planteportretter av Hemerocallis her på bloggen.

Bildet er av Hemerocallis ‘Her Majesty’s Wizard’

Hylotelephium ‘Herbstfreude’

Hylotelephium – Oktoberbergknapp
Oktoberbergknapp er en staude med kraftig vekst og tykke, kjøttfulle stengler og blågrønne blad. Blomstene starter som grønne, går over mot rosa for så å bli mørkt rødrosa når de slår fullt ut. 

Planteportrett:
Hylotelphium ‘Beach Party’
Hylotelephium ‘Herbstfreude’
Hylotelephium ‘Purple Emperor

Monarda didyma Beauty of Cobham

Monarda didyma – Hestemynte
Hestemynte har nydelige rosa blomster og duftende aromatiske blader. Den har lang blomstringstid, er en ypperlig snittblomst og meget attraktiv for bier og andre insekter.   

Planteportrett:
Monarda ‘Loddon Crown’
Monarda ‘Schneewitchen’
Monarda didyma ‘Beauty of Cobham’

Persicaria amplexicaulis

Persicaria amplexicaulis – Blodslirekne
Blodslirekne er en villig og flott delvis eviggrønn staude med frisk grønt bladverk og rødrosa blomster. Den tiltrekker seg insekter og fugler. Den egner seg veldig godt til snitt.

Planteportrett:
Persicaria amplexicaulis
Persicaria amplexicaulis ‘Rosea’
Persicaria bistorta ‘Superba’

Phlox paniculata Bright Eyes

Phlox paniculata – Høstfloks
Høstfloks er en skikkelig «oldemorsstaude» som har blitt benyttet i norske hager i mange hundre år.  Blomstringen starter på sensommeren når mange andre blomster begynner å dabbe av. De danner store og tette tuer og blomstrer stort sett til frosten kommer. 

Planteportrett:
Phlox paniculata ‘Bright Eyes’
Phlox paniculata ‘Eva Cullum’
Phlox paniculata ‘Jade’
Phlox paniculata ‘Sherbet Blend’

Salvia nemorosa 'Ostfriesland'

Salvia nemorosa – Steppesalvie
Steppesalvie er en flott staude og et godt og mer hardført alternativ til Lavendel. Den starter blomstringen tidlig på sommeren med blå blomster og er en insektsmagnet som tiltrekker seg både sommerfugler og andre insekter.

Planteportrett:
Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’
Salvia nemorosa ‘Schneehügel’

Veronica longifolia

Veronica longifolia – Storveronica
Storveronika er en nydelig staude med opprett vekst og blå blomster som sitter på lange aks. Blomstringen starter midt på sommeren og kan vare helt ut i september/oktober. Planten  tiltrekker seg insekter som bier og sommerfugler.

Planteportrett:
Veronica longifolia

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *