Egeskov Have, Kværndrup

Egeskov Have. Kværndrup

Egeskov er en 1131 hektar stor eiendom som inneholder både slott, museer og diverse samlinger, en park og et stort lekeområde.  I over 45 år har vakre Egeskov eksistert i det sydfynske lanskapet og navnet Egeskov stammer fra en gård med samme navn.  I dag er kanskje Egeskov mest kjent som Europas best bevarte vannborg. 

Besøksdato:Juli 2010
Åpningstid:Åpent alle dager fra 30. april til 2. oktober 2011
Se nettsiden for åpningstider (åpner kl 1000 alle dager, men har variabel stengetid)
Inngangspenger:Se nettsiden for priser
(varierende avhengig av hva du ønsker å se, samt rabatterte priser ved gjentagende besøk)
Hjemmeside:http://www.egeskov.dk/
Adresse:Egeskov Slot
Egeskov Gade 18
5772 Kværndrup
Telefon: 62 27 10 16
Hvordan ta seg dit:
Veibeskrivelse

Egeskov Have. Kværndrup

Du kan lese mer om slottet og historien her.  Nå husker jeg ikke helt hvor lenge vi var i parken, men i følge nettsiden tar det ca 4 timer å se parken, slottet og de 10 museene.

Egeskov Have. Kværndrup

Det er mange små og store museer på eiendommen:

Veteranmuseum
Motorsykkelmuseum
Falckmuseum
Landbruksmuseum
Hestevognsmuseum
Dukkehuset
Den gamle smie
Kjøpmannsmuseum

Mer informasjon kan du finne her.

Egeskov Have. Kværndrup

Men dette innlegget skal dreie seg om den vakre parken på 20 hektar som har blitt kalt ‘Danmarks flotteste hage’.  Parken er virkelig flott, og for en en hageinteressert (hagegal) er det ikke noe problem å bruke 4 timer bare på parken.
Egeskov slottspark ble anlagt av Niels Krag mellom 1722 og 1740 og er inspirert av både Versailles og Fredriksborg slottsparker.  Faktisk er mange av hekkene rundt de forskjellige hagerummene de originale 280 år gamle hekkene.  

Fuchsiahaven
Egeskov har en av de største Fuchsiasamlingene med over 1500 forskjellige sorter, flere av plantene er over 90 år gamle.  Om vinteren oppbevares de i drivhusene og blir plantet ut i slutten av mai og tatt inn igjen i slutten av september.

Jeg kommer med et eget innlegg om Fuchsiahagen og i tillegg innlegg om de forskjellige sortene som var der, så foreløpig blir det bare en liten smakebit.

Egeskov Have. Kværndrup

Egeskov Have. Kværndrup

Egeskov Have. Kværndrup

Fuglevoliere
Fugleburene er plassert i det trekantete hagerommet i Baronessens Hage.  Dette er en hage med enkel beplantning og et kjempestort Platantre fra 1800-tallet.

Egeskov Have. Kværndrup

Urtegården
Urtegården er inspirert av en 1600-talls urtegård og har bueganger og høybed med et stort utvalg av både tradisjonelle og helt nye sorter av grønnsaker og snittblomster.  Lysthusene er tegnet av arkitekt Mogens Lassen.  Alle plantene blir produsert i Egeskovs egne drivhus. 

Egeskov Have. Kværndrup

Egeskov Have. Kværndrup

Egeskov Have. Kværndrup

Renaissancehaven 

Hagen ble anlagt i 1962 av den franske hagearkitekten Ferdinan Duprat og er klassiskt oppbygget med en midtakse, fontener, formklippet buksbom både i form av den franske lilje og figurer.

Egeskov Have. Kværndrup

Egeskov Have. Kværndrup

Den gamle labyrint 

Denne er laget av klippet bøkehekk og opprinnelig laget p 1800-tallet som underholdning og tidsfordriv for herskapet.  Denne er nå lukket for publikum fordi man vil beskytte rotnett, og jeg har derfor ingen bilder derfra.

Piet Heins Superegg 

Piet Heins tilknytning til Egeskov gjenspeiler seg bl.a. i oppsetningen av den store gyldne superellipse.  Med bakgrunn i den matematiske intuisjon fant han først formen og deretter forklarte han den geometriske figuren som senere fikk stor anvendelse i stor målestokk over hele verden.

Egeskov Have. Kværndrup

Den engelske have 

Denne hagen er kjennetegnet ved store plener og store, flotte trær (bl.a. Platan-treet). Dessverre har jeg ingen bilder.

Dufthaven
Hagen er tegnet av slottsgartner Peter Bonde Paulsen og ble laget i 2002.  Den er oppdelt i fire rom og inneholder forskjellige typer Pelargonium, et utvalg av krydder- og legeurter. Siden jeg er rimelig Pelargonium-interessert tok jeg bilde av alle Pelargoniumsortene som var der og de kommer etterhvert som innlegg på Pelargonium-bloggen.

Egeskov Have. Kværndrup

Egeskov Have. Kværndrup

Piet Heins labyrint 

Denne ble innviet i 1990 og avløste den gamle bøkelabyrinten.  Det sies at gjennomsnittstiden for å komme seg inn til miden er 15 minutter.  Jeg prøvde aldri dette, og dessverre har jeg heller ingen bilder fra labyrinten.

Vandhaven
I den romantiske vannhagen vokser det surjordsplanter, Azalia, Rhododendron, bregner, Primula og Hosta.

Egeskov Have. Kværndrup

Dahliahaven
Denne hagen er laget med høybed ved lekeplassen, og er et yndet picnicområde.  Om våren er bedene beplantet med 6000 tulipaner som er nye hvert år.  Rundt startet av juni  blir tulipanene tatt opp (og gitt bort) og erstattet av Dahlia som blomstrer fra midten av juli og til den første nattefrosten melder seg.  Siden vi var der i midten av juli var ikke Dahlia-blomstringen kommet i gang så jeg har ikke bilder fra denne delen av hagen.

Piet Heins Solur 

I 1989 ga han det 11 meter høye soluret Helix Helios til Egeskov.  Soluret virker på den måten at klokkeslettet angis av skyggens vandring opp det 4 meter lange og 40 cm brede tvinnede båndet.  Jeg har dessverre ikke noe godt bildet av soluret, men det kan ses på bildene fra vannhagen og staudehagen.

Egeskov Have. Kværndrup

Egeskov Have. Kværndrup

Staudehaven og Den grå have 

Staudebedet ble opprinnelig laget i 1967 i et samarbeid mellom grevinne Nonni Ahlefeldt og landskapsarkitektene Erna Sonne-Friis og Ingwer Ingwersen.  I 1980 ble det nedlagt, men oppsto igjen i 1996.  Staudehagen inneholder ca. 250 forskjellige arter.  Den grå hagen er en forsenket del av staudebedet hvor alle plantene  er gråbladet.

Egeskov Have. Kværndrup

Egeskov Have. Kværndrup

Den hvite have 

Denne hagen ble anlagt i 1999 etter inspirasjon fra Sissinghurst og plantevalget og sammensetning skyldes i stor grad Jane Schul.  Hagen er i stor grad bygget opp som en klassisk renesansehage med lave buksbomhekker.

Egeskov Have. Kværndrup

Egeskov Have. Kværndrup

Rosenhaven
Rosehagen ligger foran slottet og ble etablert i 2004.  Den er tegnet av slottsgartner Peter Bonde Paulsen og alle bedene er omkranset av buksbomhekker.  Hagen består av både slyngroser, historiske roser, stor- og småblomstrende roser, engelske roser og bunndekkerroser.  Det er ca. 100 forskjellige sorter roser i hagen som blomstrer fra midten av juni til midten av juli.

Egeskov Have. Kværndrup

Egeskov Have. Kværndrup

Plantesalg
Utenfor slottet og parken finnes det et lite planteutsalg som i tillegg til salg av planter også har en del hagestash til salg.  Personlig synes jeg utvalget av hagestash var både større og bedre enn utvalget av planter.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *