Stauder som passer godt sammen med Sibiriris

Iris sibirica Shakers Prayer
Iris sibirica ‘Shaker’s Prayer’

Iris sibirica – Sibiriris er en god plante til både stauderabatten og i tilknytning til bekker og dammer. Den er vel nesten et “must” dersom du har en “cottage garden”-stil i hagen.

Iris har gresslignede bladverk og flotte blomster i mange farger; hvit, gul, rosa og lavendel, men de mest kjente er vel kanskje de skapt blå irisene. Det finnes i dag veldig mange kultivarer å velge mellom med både enkle og doble blomster.

Det finnes mange stauder (og roser) som egner seg som plantepartnere til Iris, nedenfor finner du et utvalg som går for å være gode alternativer. Lenkene går til planteportretter her på bloggen.

Achillea millefolium 'Summer Pastels'

Achillea – Ryllik
Ryllik er en lettstelt og flott staude som vokser godt i nærmest all type jord. Egner seg veldig godt til snitt og holder seg lenge i vasen. Den tiltrekker seg innsekter så planting i nærheten av grønnsakshagen vil høyst sannsynlig medføre flere insekter og større avling

Achillea millefolium ‘Cerise Queen’
Achillea millefolium ‘Summer Pastels’ (Bildet)
Achillea ptarmica flore pleno ‘Noblessa’

 

Alchemilla mollis

Alchemilla mollis – Stormarikåpe
Stormarikåpe er en flott bunndekker med duftende gulgrønne blomster og eplegrønt bladverk. Planten vokser seg fort til store tuer som lyser opp i blomsterbedet. Den egner seg godt til snitt som fyllplante i blomsterbuketter.


Alchemilla mollis

 

Aquilegia vulgaris flore plena ‘Black Barlow’

Aquilegia – Akeleie
Akeleie finnes i mange forskjellige farger og størrelser og egner seg godt sammen med Iris. Det finnes både enkle og doble Akeleier samt noen som faktisk ligner på Clematis-blomster.

Gode alternativer:
Aquilegia clematiflora
Aquilegia vulgaris ‘Magpie’
Aquilegia vulgaris ‘Nora Barlow’
Aquilegia vulgaris ‘Tower Light Blue’
Aquilegia vulgaris flore plena ‘Black Barlow’ (Bildet)

 

Campanula glomerata

Campanula glomerata – Toppklokke
Toppklokke er en teppedannende staude med avlange hårete blader og blålilla klokkelignende blomster. Det kan være så mye som 15-20 blomster i et blomsterhode. Den tiltrekker seg insekter som bl.a. sommerfugler og bier.


Campanula glomerata ‘Superba’ (Bildet)
Campanula glomerata ‘Alba’

 

Euphorbia polychroma

Euphorbia polychroma – Vårvortemelk
Vårvortemelk  danner tette, runde og velformede tuer med gule blomster. Bladene er lanseformede, svakt hårete og blågrønne. Fargen blir grønnere utpå sommeren og slutter ofte med vakre røde høstfarger.


Euphorbia polychroma

 

Geranium endressii

Geranium – Storkenebb
Det finnes mange typer Storkenebb man kan plante sammen med Iris. Geranium endressi er en flott Storkenebb med blomstringstid fra slutten av juni og nesten til frosten kommer. Den har lett duftende lyst grønt bladverk og rosa blomster som starter som lys rosa og blir mørkere utover i sesongen. 

Geranium ‘Patricia’
Geranium endressi
Geranium himalayense ‘Plenum’
Geranium psilostemon
Geranium x magnificum

 

Paeonia lactiflora Bouchela

Paeonia – Pion
Pioner er nydelig stauder som egner seg godt sammen med Iris.  De tiltrekker seg insekter og er gode snittblomster. De finnes veldig mange kultivarer å velge mellom så akkurat hvilken man skal velge vil avhenge av hvilke farge man har på Irisen. 

Bilde: Paeonia lactiflora ‘Bouchela’

 

Papaver orientale Pink Ruffles

Papaver – Orientvalmue
Orientvalmuer finnes i mange forskjellige farger og egner seg godt sammen med Iris. De tiltrekker seg insekter, kanskje spesielt humlene.

Bilde: Papaver orientale ‘Pink Ruffles’

Gode alternativer:
Papaver orientale ‘Checkers’
Papaver orientale ‘Papillon’
Papaver orientale ‘Patty’s Plum’
Papaver orientale ‘Perry’s White

 

Phlox paniculata Bright Eyes

Phlox paniculata – Høstfloks
Høstfloks er en skikkelig «oldemorsstaude» som har blitt benyttet i norske hager i mange hundre år.  Blomstringen starter på sensommeren når mange andre blomster begynner å dabbe av. De danner store og tette tuer og blomstrer stort sett til frosten kommer. 


Phlox paniculata ‘Bright Eyes’
Phlox paniculata ‘Eva Cullum’
Phlox paniculata ‘Jade’
Phlox paniculata ‘Sherbet Blend’

 

Salvia nemorosa 'Ostfriesland'

Salvia nemorosa – Steppesalvie
Steppesalvie er en flott staude og et godt og mer hardført alternativ til Lavendel. Den starter blomstringen tidlig på sommeren med blå blomster og er en insektsmagnet som tiltrekker seg både sommerfugler og andre insekter.

:
Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’
Salvia nemorosa ‘Schneehügel’

 
Tanacetum coccineum 'Robinson's Rose'

Tanacetum coccineum – Rosekrage
Rosekrage er en nydelig staude med prestekragelignende blomster som egner seg veldig godt til snitt. Planten tiltrekker seg insekter,  bl.a. sommerfugler.


Tanacetum coccineum ‘Robinson’s Rose’

 

Iris sibirica Dawn Waltz
Iris sibirica ‘Dawn Waltz’

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *