Klassifisering av tulipaner

Keukenhof
Keukenhof, Nederland

Tulipaner er en slekt i Liljefamilien og er løkplanter som finnes i mange tusen forskjellige sorter i uendelige mange farger, både ensfargede og flotte fargekombinasjoner.

De kommer opprinnelig fra Tyrkia, Sør-Europa og deler av Asia og Afrika hvor de vokste vilt. I Europa ble de populære på 1500-tallet da nederlandske kjøpmenn brakte de med fra Tyrkia til Nederland. Den tidligst kjente dyrkingen av tulipaner er fra hagen til Johann Heinrich Herwart i Augsburg i 1559. Første kjente tulipandyrking i Norge er fra 1597. Dyrking av Tulipaner ble popularisert av Clusius i Nederland fra 1587.

I 1630-årene startet det som er kjent som Tulipan-mania i Nederland hvor enkelte Tulipan-sorter kunne bli solgt for enorme summer, enkelte så mye som man måtte betale for en hel gård eller et hus i Amsterdam. Botanikere begynte å utvikle nye sorter og i dag er Nederland verdensledende på produksjon av Tulipan-løker.

Tulipaner er delt inn i 15 grupper ut i fra både utseende og når de blomstrer.

Single Early Group – Enkle tidlige tulipaner

Enkle, tidligblomstrende tulipaner med relativt store avrundede blomster. De har som regel lave stilker på 25 cm – 45 cm. De er flotte i blomsterbedet, men egner seg spesielt godt i krukker. Mange av sortene stammer tilbake fra 1800-tallet, enkelte er helt tilbake fra tidlig på 1700-tallet.

Tulipa Apricot_Beauty - Single Early
Tulipa ‘Apricot Beauty’
Tulipa Candy_Prince - Single Early
Tulipa ‘Candy Prince’
Tulipa Red Revival - Single Early
Tulipa ‘Red Revival’

Double Early Group – Doble tidlige tulipaner

Doble tidligblomstrende tulipaner, som regel lave sorter, men blomstene holder seg lengre enn de enkle sortene. De har ofte Pion-lignende blomster som egner seg godt som snittblomster.

Tulipa ‘Abba’
Tulipa Mondial - double Early
Tulipa ‘Mondial’
Tulipa Queen of Marvel - Double Early
Tulipa ‘Queen of Marvel’

Triumph Group – Triumf-tulipaner

Robuste og enkle, relativt tidlige tulipaner med mellomhøye, sterke stilker. Opprinnelig var de et resultat av krysninger mellom Enkle tidlige og Enkle sentblomstrende tulipaner. Gruppen har tulipaner med mange forskjelige blomstertyper, fra kompakte avrundede til mer avlange og i enkelte tilfeller “flammende”.

Tulipa Marjolein Bastin - Triumph
Tulipa ‘Marjolein Bastin’
Tulipa Gavota - Triumph
Tulipa ‘Gavota’
Tulipa Outbreak - Triumph
‘Tulipa Outbreak’

Darwinhybrid Group – Darwin-hybrider

Enkle relativt tidlige tulipaner med lange stilker. Opprinnelig var de et resultat av krysninger gjort av Dirk Lefeber mellom Darwin-tulipaner og T. fosteriana, samt krysninger mellom andre tulipansorter og botaniske tulipaner med samme karakteristikker og der den botaniske (ville) typens egenskaper ikke dominerer. Tulipanene er kjent for sine pyramideformede knopper og høyden.

Tulipa Apeldoorn - Darwin
Tulipa ‘Apeldoorn’
Tulipa Silverstream - Darwin
Tulipa ‘Silverstream’
Tulipa Apeldoorn's_Elite - Darwin
Tulipa ‘Apeldoorn’s Elite’

Single Late Group – Enkle sene tulipaner

Enkle sentblomstrende tulipaner med lange stilker. Denne gruppen omfatter bl.a typer som tidligere gikk under Darwin-tulipaner. De har fremkommet via krysningsarbeid på 1900-tallet og er en sann fryd for øyet. Gruppen inneholder tulipaner med en stor variasjon av farger, bl.a. noen av de mørkeste tulipanene som f.eks. ‘Queen of the Night’.

Tulipa Queen of the Night - Single Late
Tulipa ‘Queen of the Night’
Tulipa El Nino - Double Late
Tulipa ‘El Nino’
Tulipa Atlantis - Single Late
Tulipa ‘Atlantis’

Lily-flowered Group – Liljeblomstrende tulipaner

Enkle relativt tidlig til sentblomstrende tulipaner med spisse, utoverbøyde kronblader. Lengden på stilkene varierer. Tulipanene i denne gruppen kommer i færre farger enn mange av de andre gruppene, men en del av dem er tofargede som f.eks. ‘Ballade’.

Tulipa Ballade - Lily
Tulipa ‘Ballade’
Tulipa Tres Chic - Lily
Tulipa ‘Tres Chic’
Tulipa Burgundy - Lily
Tulipa ‘Burgundy’

Fringed Group – Frynsete tulipaner

Enkle relativt tidige til sentblomstrende tulipaner med frynsete kronblader. De frynsete tulipanene oppsto ved en mutasjon innen andre tulipangrupper. Dette medfører også at de enkelte sortene varierer i blomstrigstid, noen tidlige mens andre er sene samt at det finnes både høye og lave sorter.

Tulipa Brest - Fringed
Tulipa ‘Brest’
Tulipa Daytona - Fringed
Tulipa ‘Daytona’
Tulipa Matchpoint - Fringed
Tulipa ‘Matchpoint’

Viridiflora Group – Viridiflora-tulipaner

Enkle sentblomstrende tulipaner med delvis grønnaktige kronblader. Lengden på stilkene varierer. Gruppen inneholder både enkle, doble, papegøye og liljeblomstrende tulipaner.

Tulipa Spring Green
Tulipa ‘Spring Green’
Tulipa China Town - Viridiflora
Tulipa ‘China Town’
Tulipa Golden Artist - Viridiflora
Tulipa ‘Golden Artist’

Rembrandt Group – Rembrandt-tulipaner

Flerfargede tulipaner med en basefarge i rødt, hvitt eller gult og med striper/flammer i farger som brunt, bronsefarget, svart, rosa eller purpur. Stipene/flammene skyldes et mosaikkvirus som ble spredd av bladlus.
De originale tulipanene dyrkes ikke lenger kommersielt, men finnes bevart i historiske samlinger. Det finnes imidlertid nyere sorter (som ofte tilhører andre grupper) i salg i dag og som kalles Rembrandt-tulipaner. Disse har både ulik blomstringstid, forskjellige blomsterformer og det finnes både høye og lave sorter.

Parrot Group – Papegøye-tulipaner

Enkle tulipaner med dypt skårne, krusete og vridde kronblader. Hovedsakelig sentblomstrende. Disse tulipanene muterte fra Triumf-tulipaner og blomstrer på stilker i varierende lengder.

Tulipa Black Parrot - Parrot
Tulipa ‘Black Parrot’
Tulipa Bright_Parrot - Parrot
Tulipa ‘Bright Parrot’
Tulipa Apricot_Parrot - Parrot
Tulipa ‘Apricot Parrot’

Double Late Group – Doble sene tulipaner

Doble sene tulipaner med mellomlange stilker. Dette er nydelige og iøyenfallende tulipaner med rundere blomster enn de tidlige tulipanene og som regel noe høyere. De finnes i en rekke farger og mønstre, enkellte ligner roser.

Tulipa Icecream - Double Late
Tulipa ‘Ice Cream’
Tulipa Snow Crystal - Double Late
Tulipa ‘Snow Crystal’
Tulipa Urgyen - Double Late
Tulipa ‘Urgyen’

Kaufmanniana Group – Kaufmanniana

T. kaufmanniana med arter, underarter, former og hybrider. Veldig tidligblomstrende, noen ganger med flekkete eller stipete bladverk. Blomsten har flerfarget base og åpner seg helt. Kronbladenes ytterside har vanligvis en markant karminrød nyanse. De blir opptil ca. 20 cm høye og kalles ofte Vannlilje-tulipaner.

Tulipa Hotpants - Triumph
Tulipa ‘Johann Strauss’
Tulipa Giuseppe Verdi - Kaufmanniana
Tulipa ‘Giuseppe Verdi’
Tulipa The First - Kaufmanniana
Tulipa ‘The First’

Fosteriana Group – Fosteriana

T. fosteriana med sine arter, underarter, former og hybrider. Tidligblomstrende med veldig bredt, grønt eller grågrønt bladverk som enkelte ganger er flekkete, stipete eller glanset. Mellomlange til lange stilker og store avlange blomster.

Tulipa Purissima - Fosteriana
Tulipa ‘Purissima’
Tulipa Prand - Fosteriana
Tulipa ‘Pirand’
Tulipa Orange Emperor - Fosteriana
Tulipa ‘Orange Emperor’

Greigii Group – Greigii

T. greigii med sine arter, underarter, former og hybrider. De har som oftest flekkete eller stripete bladverk og blomstrer senere enn T. kaufmanniana. Bladene som oftest bølgete og brer seg ofte utover bakken. Blomsterformen varierer. Sorten egner seg godt i krukker.

Tulipa Pinocchio - Greigii
Tulipa ‘Pinocchio’
Tulipa Orange Toronto - Greigii
Tulipa ‘Orange Toronto’
Tulipa White Fire - Greigii
Tulipa ‘White Fire’

Miscellaneous – Diverse

Tulipa tarda - Diverse
Tulipa tarda
Tulipa praestans Fusilier - Miscellaneous
Tulipa praestans ‘Fusilier’
Tulipa turkestanica - Diverse
Tulipa turkestanica

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *