Har du behov for høye stauder bak i blomsterbedet, eller kanskje som solitærplante? Nedenfor får du tips til hvilke stauder som egner seg til nettopp dette. Og har du ikke en stor hage egner mange av disse plantene seg også like godt i potter på terrassen eller balkongen.
En av fordelene med mange av disse store, høye staudene er at de kan fortrenge en del ugress. Ulempen kan for enkelte, som f.eks. de høyeste Riddersporene at de trenger oppbinding, spesielt på vindutsatte plasser.
Listen under er selvfølgelig ikke komplett med hensyn til store og høye stauder, blant annet vil du finne mange flotte prydgress som egner seg både i blomsterbed og krukker.
Acanthus mollis – Akanthus
Foto: Gmihail at Serbian Wikipedia, CC BY-SA 3.0 RS, via Wikimedia Commons
Akantus er en høy og staselig staude med blomsterspir i kremhvitt og rosalilla og et flott bladverk. Den er lett å dyrke, egner seg godt til snitt og tørkede arrangementer.
150 cm / H4
Aconitum – Hjelm
Foto: Aconitum napellus
Hjem er flotte og høyreiste stauder som har opprette sterke stilker. De er ikke kravstore mht jord, men trives best i næringsrik og jevnt fuktig jord i sol eller delvis skygge. De aller fleste er blå/blåfiolette, men det finnes også noen hvite og rosa varianter. Plantene er giftige.
Gode sorter
A. carmichaelii ‘Arendsii’ – 120 cm / H7
A. henryii ‘Cloudy’ – 120 cm / H7
A. napellus – 120 cm / H8
A. x cammarum ‘Bicolor’ – 150 cm / H8
Astilboides tabularis – Parasollblad
Foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Astilboides tabularis er en uvanlig og flott “bladplante” som danner store tuer av runde, store paraplyaktige blader. Bladene kan bli opptil 60-90 cm store. .
Parasollblad trives best i veldrenert, men jevnt fuktig jord i delvis skygge eller skygge. Planten egner seg godt i en skyggefull rabatt, woodland-områder samt langs bekker og dammer.
90 – 120 cm / H4/5
Delphinium – Ridderspore
Foto: Delphinium ‘La Boheme’
Riddersporer er en av mine favorittstauder. Disse høyreiste, flotte plantene finnes i en rekke farger fra hvitt til mørk lilla, og også flerfarget. De trives best i veldrenert, jevnt fuktig jord på en solfylt plass.
Minuset med de høyeste sortene er at de trenger støtte, spesielt på vindutsatte plasser.
De finnes enormt mange sorter Delphinium med høyder fra 60 cm og opp til nesten 200 cm. Herdigheten spenner fra H4 – H7 for de ulike typene. Noen av dem finner du i egne planteportretter her på bloggen.
Digitalis purpurea – Revebjelle
Foto: Digitalis purpurea
Revebjelle er en vakker, kortlivet staude og regnes heller som en 2-årig plante (blomstrer året etter den sås), men har man først plantet den i hagen vil den dukke opp år etter år iom at den selvsår seg. Den trives i de fleste jordtyper, bortsett fra leire. Den foretrekker nok å bli plassert i sola, men hos meg ser de ut til å trives like godt i både delvis skygge og skygge.
Den har vakre klokkeformede blomster som kan være både ensfargede i hvitt, rosa og lilla eller med flotte flekker/tegninger. Planten er giftig.
Høyden varierer fra 100 cm og helt opp til 250 cm.
Eupatorium – Hjortetrøst
Foto: Eupatorium purpureum
Hjortetrøst er store, høyreiste og vakre stauder som tiltrekker seg mengder av pollinerende insekter, spesielt sommerfugler. De fleste har rosa blomster, men det finnes også sorter med hvite blomster.
Til tross for at noen av de blir opp mot 200 cm høye har de sterke stengler og står stødig selv i mye vind. De trives best i veldrenert, lett fuktig jord i sol eller delvis skygge.
Gode sorter / planteportretter
E. cannabinum – 150 cm / H5/6
E. maculatum ‘Atropurpureum’ – 200 cm / H5/6
Filipendula – Mjødurt
Foto: Filipendula rubra ‘Venusta’
Mjødurt er en gammel hageplante i Norge som trives best i veldrenert, lett fuktig jord i sol eller lett skyggefulle omgivelser. Den kan takle de fleste jordtyper.
Plantene egner seg godt både i blomsterbedet, i en Cottage Garden eller woodland-område og langs bekker og dammer. De tiltrekker seg pollinatorer som bier og sommerfugler. Blomstene egner seg veldig godt til snitt.
Gode sorter / planteportretter
F. rubra ‘Venusta’ 150 cm / H5/6
F. purpurea 120 cm / H6/7
F. kamtschatica 200 cm / H5/6
Ligularia – Nøkketunge
Foto: Ligularia dentata ‘Desdemona’
Nøkketunge er en flott, krafigvoksende staude med opprette grener, flotte rødbrune eller grønne blader og gule eller guloransje blomster. Plantene blir fra ca 120 cm og opptil 150 cm og liker seg best i næringsrik, lett fuktig jord på en skyggefull plass.
Nøkketunge er en dekorativ staude som egner seg både som solitærplante og i blomsterrabatten. Den egner seg godt som snittblomst.
Flotte sorter / Planteportrett
L. dentata ‘Desdemona’. – 150 cm / H7
L. przewalskii – 150 cm / H7/8
Lythrum – Kattehale
Foto: Lythrum salicaria ‘Rosy Gem’
Kattehale er en opprett og flott staude som er en insektsmagnet og tiltrekker seg b.la. bier og sommerfugler.
Strandkattehale (L. salicaria) er en enkel og villig plante som trives best i fuktig, næringsrik jord i sol og delvis skygge. Den vokser imidlertid også godt i tørrere jord. Planten egner seg godt i blomsterrabatten og langs bekker og dammer. Den egner seg godt til snitt.
Planteportrett
L. salicaria ‘Blush’ 80 cm / H5/6
L. salicaria ‘Rosy Gem’ 120 cm / H7
Persicaria polymolpa – Slirekne
Persicaria polymorpha er en lettstelt, kraftig og stor staude med tett bladverk som blir opptil 150 cm høy. Den egner seg både bakerst i store bed, som solitær og i store grupper.
I motsetning til enkelte andre Persicaria er ikke denne sorten invasiv, men siden den er en stor plante trenger den litt plass for å komme til sin rett. Planten trives i veldrenert, lett fuktig jord i sol og halvskygge og kan dyrkes over det meste av landet
150 cm – H6/7
Rodgersia – Bronseblad
Foto: Rodgersia podophylla
Det finnes mange ulike Bronseblad, alle er gode sorter med mer eller mindre bronsefarget/mørkt bladverk som dekker jorden effektivt. De fleste blir 120 – 150 cm høye medregnet blomsten.
Planten trives best i drenert, næringsrik og lett fuktig jord i delvis skygge eller skygge. De flotte fargene forsvinner dersom den får for mye sol. Den egner seg godt i skyggefulle bed og ved bekker og dammer. Plant den gjerne rundt store trær og busker eller som solitærplante.
Gode sorter / planteportretter
R. aesculifolia – 100 – 120 cm / H7
R. podophylla – 100 cm / H7
Thalictrum – Frøstjerne
Foto: Thalictrum aquilegifolium – Akeleiefrøstjerne
Thalictrum er en gammel og god staude som har blitt brukt i norske hager i lang tid. Planten trives best i humusrik jord i sol, den kan også tolerere delvis skygge. Den passer godt bak i blomsterrabatten, i en “cottage garden” og “enger” og egner seg godt til snitt.
Gode sorter / planteportretter
T. aquilegifolium – 120 cm / H6
T. rochebrunianum – 120 cm / H6
T. ‘Black Stockings’ – 120 cm / H6
T. ‘Splendide’ – 150 cm / H6
T. ‘Splendide White’ – 150 cm / H6
Verbascum – Kongslys
Foto: OBP – Verbascum nigrum var album
Blant Kongslysene finnes det både stauder og 2-årige planter, felles er at de fleste er høye, staselige og vakre planter som er gode til snitt. De liker seg best i litt tørr jord i solen.
Veronicastrum virginicum – Kransveronika
Foto: Acabashi, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Kransveronika er en flott staude med enten hvite, blå eller rosa blomster som trives best i lett fuktig og næringsrik jord i sol eller delvis skygge.
Stilkene er stive så planten trenger sjelden støtte. Den egner seg veldig godt som snittblomst.
100 – 120 cm / H5/6
0 kommentarer