Hosta er en av de mest populære plantene i verden, og etter min mening med god grunn. De fleste planter nok Hosta for det flotte og varierte bladverket som går fra ensfarget gult, grønt, blått eller blågrått til uendelige mange variegerte sorter i grønt, hvitt, kremhvitt, gult eller gyllent. Selv om mange av blomstene er flotte spiller de for mange “annenfiolin”, mange klipper av blomstene så fort de vokser frem.
- De er veldig herdige, i Norge kan de nesten plantes over hele landet (H6/7)
- De er flotte over en lang periode, fra de kommer frem om våren til de dør ned langt ut på høsten
- De er flotte bunndekkere
- De kan plantes både i bedet og i krukker
- De har forholdsvis lite sykdommer eller problemer og er lette å dyrke
For å lykkes med Hosta er plantene imidlertid avhengig av at enkelte vekstforhold er på plass for at de skal nå sitt fulle potensiale.
Tre viktige vekstforhold for å få flotte og friske Hosta
Lysforhold
- De aller fleste Hosta liker morgensol, men ikke direkte sol midt på dagen
- For mye sol kan gjøre at bladene blir brent, men det finnes sorter som er mer soltolerante enn andre. I artikkelen Må Hosta plasseres i skyggen? kan du lese om dette og få eksempler på hvilke sorter du bør velge.
- De aller fleste Hosta setter pris på å bli plassert skyggefullt, men de trenger lys for fotosyntesen.
- Hosta med tykke blader får ikke så lett sviskader som de med tynne blader
- Store og kraftigvoksende Hosta klarer seg bedre i mye skygge. Artikkelen De ekstra store Hostaene gir deg eksempler på sorter du kan benytte.
- Hosta med duftende blomster krever mer sol for å gi god blomstring (gjerne en tredjedel av dagen) og tåler som regel en del ettermiddagssol. I artikkelen Visste du at Hosta kan ha duftende blomster? får du eksempler på hvilke sorter som finnes.
- Det sies gjerne at blå Hosta foretrekker mer skygge, mens de varigerte og helgrønne tåler mer sol
Jord og næring
- Hosta liker best at jorda er næringsrik
- Bland gjerne inn kompost og/eller husdyrgjødsel i jorda
- Jorda bør være luftig og veldrenert. En luftig og porøs jord gir oksygen til røttene og gjør at vannet lettere kommer til der det gjør nytte
- Fyll gjerne på med ekstra gjødsel og kompost (“mulching”). Dette kan gjøres både om våren og høsten.
Vanning
- Til tross for at Hosta er lette å dyrke og takler de fleste vekstforhold vil de ikke gjøre det så bra dersom de får for lite vann og tørker ut.
- Vann godt minst en gang per uke. Det er spesielt viktig å passe på vanningen den første sesongen og når du eventuelt deler eller flytter en plante.
- Bruk gjerne en spreder når du vanner, og gjerne minst en time
Hosta er enkle å ha med å gjøre i hagen og de vil gi deg glede i mange, mange år, men i tillegg til de viktige punktene ovenfor bør du også
- Klippe av blomsterstilkene etter blomstring for å fremme ytterligere vekst av planten
- Sørge for at du planter din plante på den best mulige plassen for akkurat den sorten du har kjøpt (solforhold)
- Kombiner gjerne Hosta med andre flotte planter, både løk, stauder, busker og trær er flotte sammen med Hosta. Ta en titt på artikkelen Samplanting med Hosta – forslag til planter du kan benytte for å få inspirasjon.
- Husk at de fleste Hosta vokser ganske mye i forhold til hvordan de ser ut som nyinnkjøpt plante. Det er derfor viktig at du gir den nødvendig plass fra starten av (hvis du ikke ønsker å plante tett og flytte planter flere ganger 😀). En tommelregel er at du setter av like mye plass som oppgitt størrelse/bredde på planten.
Og så til det litt mindre hyggelig;
Hosta sykdommer og problemer
Det største problemet for Hosta er snegler. Det finnes mange løsninger man kan prøve, men jeg er usikker på om noen av de virkelig hjelper (feller, øl, kanter, kjemikalier m.m.). Det finnes imidlertid noen Hosta som sies å være noe mindre utsatt for snegler enn andre, det kan du lese om i denne artikkelen Finnes det sneglesikre Hosta?
Et annet problem er virus blant Hosta, det mest kjente er nok HVX som kan ødelegge ikke bare den ene Hosta-planten som er infisert, men mange andre som er plassert i nærheten eller hvor man har benyttet det samme redskapet (f.eks. spader, sakser m.m.). Det er derfor veldig viktig at du desinfiserer alt redskap du benytter i forbindelse med behandling av Hosta. I denne artikkelen fra Walters Garden kan du lese mer om ulike virus og sykdommer.
0 kommentarer