Hosta er kanskje den planten som mange forbinder med planting på skyggefulle plasser i hagen, enten direkte i et bed eller i krukker. Det er selvfølgelig ingenting i veien for å ha «rene» Hosta-bed, men mange foretrekker å plante Hosta sammen med andre planter for å skape kontraster og interesse. Dette gjelder både når det gjelder bladform, høyde, farge og tekstur.
Det finnes mange flotte planter som egner seg sammen med Hosta (ikke minst andre Hosta). Nedenfor finner du mange forslag til hvilke du kan benytte både når det gjelder stauder, løkplanter og busker. Listen er absolutt ikke fullstendig, men heller en oversikt over planter jeg selv har i egen hage og har plantet sammen med Hosta.
Stauder
Bregner
Hosta og bregner passer ypperlig sammen og de fleste er langlivede og enkle å dyrke. De skaper en flott kontrast til Hosta med sine findelte blader.
Her er det mange å velge mellom fra små som egner seg i forkant av bedet og sammen med små til mellomstore Hosta, til de store som Strutsevinge som bør plasseres i bakkant av bedet.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H3 – H7 avhengig av sort
Adiantum – Fotadiantum
En flott bregne med blanke, svarte stilker. Bladene er vifteformet med mange småblader. Planten får en gyllengul farge om høsten.
Adiantum pedatum – Fotadiantum
Asplenium scolopendrium – Hjortetunge
Hjortetunge er en uvanlig bregne siden den ikke har flikete blader, men derimot litt læraktige og skinnende blader med bølgete kanter og gir nesten et litt preg av en eksotisk vekst.
Asplenium scolopendrium – Hjortetunge
Athyrium – Orientburkne
Orientburkne trives best i næringsrik, litt fuktig jord. Flott som bunndekker eller kanting i en skyggefull rabatt. Den har flotte farger med en grønn base med tegninger i olivengrønt og sølv og burgunder stilker.
Athyritum niponicum ‘Pictum’
Athyritum niponicum var pictum ‘Burgundy Lace’ (bildet)
Matteuccia – Strutsevinge
Strutsevinge er en stor og staselig bregne som liker seg i skyggefulle omgivelser og gjerne i nærheten av vann. Plant den gjerne sammen med store Hosta i bakkant av bedet da den kan bli nærmere en meter høy.
Polystichum
Polystichum er flotte bregner som trives i skygge eller delvis skygge i lett fuktig moldrik jord. Den passer godt sammen med Hosta og prydgress.
Prydgress
De fleste gress trives nok best i solfylte omgivelser, men det finnes unntak.
Både Hakonegress og Japanstarr trives godt i mer skyggefulle områder i hagen og er flotte planter sammen med Hosta.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H3 – H7 avhengig av sort
Carex – Japanstarr
Japanstarr er et vintergrønt gress som passer godt i skyggefulle bed eller krukker. De danner tuer av smale grønne blader, både ensfargede og stipete i hvitt eller gult.
Carex morrowii ‘Ice Dance’
Carex morrowii ‘Variegata’ (bildet)
Carex oshimensis ‘Evergold’
Hakonechloa – Hakonegress
Hakonechloa macra er et flott gress som danner tette, litt rufsete tuer med grønne bambuslignende blad. Den får rødbrune blomster på sensommeren/høsten. Den er en flott bunndekker som trives best i skyggefulle omgivelser. Kan også stå solrikt dersom jorda ikke er for tørr. og må skjermes for vinterfukt.
Hakonechloa macra
Hakonechloa macra ‘All Gold’
Hakonechloa macra ‘Aureola’
Actaea – Klaseormedrue
Klaseormedrue er en høy og staselig plante som trives i delvis skygge og jevnt fuktig og næringsrik jord. Den blomstrer på sensommeren med enten hvite eller rosa blomster på høye stilker. De rødbladede sortene trenger noe sol for at bladverket skal få den flotte mørke burgunderrøde fargen.
Foto: Actaea simplex ‘Brunette’ by Leonora (Ellie) Enking licensed by CC BY-SA 2.0
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H5 – H6 avhengig av sort
Flotte sorter sammen med Hosta:
Actaea simplex ‘Black Negligee’
Actaea simplex ‘Brunette’ (Bildet)
Actaea simplex ‘Hillside Black Beauty’
Actaea simplex ‘White Pearl’
Ajuga – Krypjonsokkoll
Krypjonsokkoll er en super bunndekker i skyggen og det finnes sorter med både grønne, varigerte og nesten svart bladverk. Den er vintergrønn og sprer seg relativt raskt, vel raskt sier noen, men er ikke noe stort problem å håndtere.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge / Sol
Herdighetssone: H7
Ajuga reptans ‘Alba’
Ajuga reptans ‘Braunherz’
Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’ (Bildet)
Ajuga reptans ‘Rosea’
Alchemilla mollis – Stormarikåpe
Stormarikåpe er en flott bunndekker med duftende gulgrønne blomster og eplegrønt bladverk. Planten vokser seg fort til store tuer som lyser opp i blomsterbedet. Den egner seg godt til snitt som fyllplante i blomsterbuketter.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge / Sol
Herdighetssone: H8
Alchemilla mollis
Asarum – Hasselurt
Hasselurt er en fantastisk bunndekker som trives best i en litt porøs og godt drenert jord i skygge eller delvis skygge. Bladene er mørkegrønne, blanke og nyreformede og Asarum brukes i hovedsak for bladverkets skyld.
Det finnes flere sorter å velge mellom, bl.a. A. europeum (H7), A. canadense (H3), A. caudatum (H4) og A. maximum ‘Ling Ling’ (H2/3)
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H3 – H7 avhengig av sort
Asarum europaeum – Hasselurt (Bildet)
Astilbe – Spir
Spir/Japanspir vil lyse opp i skyggefulle rabatter med sine nydelige blomsterspir i hvitt, rosa, lilla eller rødt over det bregnelignende bladverket.
Den er en villig og enkel plante å dyrke som kommer tilbake større og finere for hvert år.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge / Sol
Herdighetssone: H6
Astilbe japonica ‘Deutschland’ (Bildet)
Astilbe japonica ‘Europa’
Astilbe japonica ‘Washington’
Astilboides – Parasollblad
En uvanlig og flott «bladplante» som danner store tuer av runde, store paraplyaktige blader. De hvite blomstene ligner på Astilbe og kommer tidlig på sommeren.
Planten trives best i fuktige omgivelser, også langs bekker og dammer og passer best sammen med store Hosta i bakkant av bedet.
Foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H4 – H5
Brunnera – Forglemmegeisøster
Forglemmegeisøster er en super plante for bedene som har en del skygge. Arten har sorter både med ensfarget (grønt eller gult) og varigert bladverk og små forglemmegeilignende blå eller hvite blomster.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H5 – H7 avhengig av sort
Flotte sorter sammen med Hosta:
Brunnera macrophylla
Brunnera macrophylla ‘Alexander’s Great’
Brunnera macrophylla ‘Diane’s Gold’
Brunnera macrophylla ‘Emerald Mist’
Brunnera macrophylla ‘Hadspen Cream’
Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ (Bildet)
Brunnera macrophylla ‘Looking Glass’
Brunnera macrophylla ‘Sea Heart’
Brunnera macrophylla ‘Silver Heart´
Brunnera macrophylla ‘Silver Spear’
Brunnera macrophylla ‘Variegata’
Epimedium – Bispelue
Bispelue er robuste skyggeelskende planter som sprer seg relativt raskt og dekker bakken med det lave, læraktige løvverket og skyer av bittesmå blomster. Den har eviggrønne, hjerteformede blader og små nikkende blomster i hvitt, rosa, rødt, gult eller lilla. Blomstringen er tidlig på våren i april-mai.
Foto: Dinkum, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H5 – H6 avhengig av sort
Flotte sorter sammen med Hosta:
Epimedium ‘Amber Queen’
Epimedium ‘Pink Champagne’
Epimedium ‘Pink Elf’
Epimedium grandiflorum ‘Lilafee’
Epimedium rubrum
Epimedium youngianum ‘Niveum’ (bildet)
Galium odoratum – Myske
Myske er en søt markdekkende staude som trives best i fuktig, veldrenert jord i skygge eller delvis skygge. Blomstene er hvite og duftende.
Den danner fort et teppe med hvite blomster i juni.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H4 -H5
Geranium – Storkenebb
Det finnes mange forskjellige Storkenebb som trives i skyggefulle omgivelser og egner seg godt sammen med Hosta. Du kan velge mellom de relativt høye Brunstorkenebbene (G. phaeum), de mellomhøye Skogstorkenebbene (G. sylvaticum) eller de lave Storkenebbene (G. macrorrhizum og G. x cantabrigiense).
Blant disse sortene finner du blomster i både hvitt, rosa, blått og til nesten svart. Bladverket kan være grønt, gulgrønt og også noen med flott varigert bladverk med både lyse og mørke markeringer.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H5 – H7 avhengig av sort
Flotte sorter sammen med Hosta:
Geranium macrorrhizum
Geranium macrorrhizum ‘Ingwersen’s Varity’ (Bildet)
Geranium macrorrhizum ‘Spessart’
Geranium macrorrhizum ‘Variegata’
Geranium phaeum ‘Album’
Geranium phaeum ‘Lily Lovell’
Geranium phaeum ‘Mrs Margareth Wilson’
Geranium phaeum ‘Samobor’
Geranium sylvaticum ‘Alba’
Geranium sylvaticum ‘Mayflower’
Geranium x cantabrigiense ‘Biokovo’
Geranium x cantabrigiense ‘Cambridge’
Helleborus – Julerose
Juleroser er vakre skyggeplanter som gir farge og interesse til et skyggefullt sted. De blomstrer sent på vinteren / tidlig om våren noe som gjør dem spesielt attraktive for pollinatorer som nettopp har kommet ut av dvalemodus.
De nydelige blomstene varierer i farge fra dyp rød til flekkete rosa og lilla og til og med grønnlig hvit og det finnes både enkle og doble sorter. De er klumpdannende planter som trenger lite vedlikehold. Hellebores foretrekker hel eller delvis skygge og rik, godt drenert jord.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H5
Flotte sorter sammen med Hosta:
Helleborus niger
Helleborus orientalis ‘Double Ellen’ (Pink, Red, White, Purple, Picotee, Spotted)
Helleborus orientalis ‘Pretty Ellen’ (Pink, Red, White, Spotted)
Heuchera – Alunrot
Alunrot er en fantastisk staude først og fremst for det flotte bladverket som varierer fra limegrønt til nesten svart, og mellom der har du ferskenfarget, oransje, rødt, vinrødt, brunt, sølvfarget og grønt. Blomstene spiller etter min mening «annenfiolin» og kommer i hvitt, gult, rosa, grønt eller rødt.
Den er en hardfør staude som kan benyttes i hele landet, enten i bedet eller i krukker og er veldig flott i kombinasjon med Hosta. De forskjellige sortene trives i litt forskjellig vekstforhold. De lyse vil ha mest skygge mens de mørke mest sol, men felles for dem alle er at de liker å ha det mer tørt enn fuktig.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H7
Jeg har planteportretter av over 60 sorter av Heuchera – Alunrot her på bloggen.
Lamium – Flekktvetann
En flott teppedannende bunndekker med nydelige blader i grønt og sølv og rosalilla eller hvite blomster. Det finnes også sorter med grønne og gule blader.
Planten er ikke kravstor og kan plantes både i sol og skygge og er vintergrønn, men bør ha tilgang til jevn fuktighet ved plassering i direkte sol. Den sprer seg relativt fort til store tepper, men er enkel å kontrollere.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge / Sol
Herdighetssone: H6 – H7 avhengig av sort
Flotte sorter sammen med Hosta:
Lamium maculatum ‘Aureum’
Lamium maculatum ‘Beacon Silver’ (bildet)
Lamium maculatum ‘White Nancy’
Lamprocapnos spectabilis – Løytnantshjerte
Lamprocapnos spectabilis er en vakker staude for de litt mer skyggefulle plassene i hagen. Den har flott lysegrønt bladverk og nydelige hjerteformede blomster på akslignende stilker tidlig på sommeren.
Løytnantshjerte trives best på en lett og næringsrik, jevnt fuktig jord i delvis skygge eller skygge. Planten egner seg godt i skyggefulle blomsterrabatter.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H7
Flotte sorter sammen med Hosta:
Lamprocapnos spectabilis (bildet)
Lamprocapnos spectabilis ‘Alba’
Lamprocapnos spectabilis ‘Cupid’
Polygonatum – Storkonvall
Polygonatum multiflorum – Storkonvall er en flott staude for de mer skyggefulle bedene i hagen. Den har nydelige, hvite klokkeformede blomster og gjør seg godt sammen med f.eks. bregner og Hosta. Etter blomstring får planten blå bær som er giftige.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H6
Polygonatum falcatum ‘Variegata’
Polygonatum multiflorum (Bildet)
Primula
Primula trives best i lett fuktig jord i delvis skygge. Den kan også plantes i sol, men det krever at den har tilgang på nok fuktighet. Den er enkel plante å lykkes med som også selvsår seg hvis den trives på voksestedet.
Planten egner seg i rabatter, langs bekker og dammer, i woodland-områder, i «Cottage Gardens» og til villflor. Den tiltrekker seg insekter.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge / Sol
Herdighetssone: H5 – H6
Flotte sorter sammen med Hosta:
Primula beesiana – Kandelaberprimula
Primula florindae – Augustprimula
Primula japonica ‘Alba’ – Japanprimula
Primula japonica ‘Apple Blossom’ – Japanprimula
Primula japonica ‘Carminea’ – Japanprimula
Primula japonica ‘Miller’s Crimson – Japanprimula
Primula pulverulenta – Pudderprimula (Bildet)
Pulmonaria – Lungeurt
Lungeurten er en av de første staudene som begynner blomstringen om våren. Den har nydelig flekkete blader og får hvite, rosa, lys blå eller blåfiolette traktformede blomster,. Den trives best på en litt skyggefull plass og er en verdifull kilde for nektar for humler og andre pollinatorer.
Hvis du klipper den helt ned etter blomstring vil du få nytt frisk bladverk og muligens også en ny (begrenset) blomstring. Egner seg veldig godt både som bunndekker og kantplante.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H4 – H6 avhengig av sort
Pulmonaria ‘Opal’
Pulmonaria ‘Silver Bouquet’
Pulmonaria longifolia ‘Diana Clare’
Pulmonaria officinalis
Pulmonaria officinalis ‘Sissinghurst White’ (bildet)
Rodgersia – Bronseblad
Broseblad er en skyggeelskende staude som egner seg godt sammen med de litt større Hostaene. Det finnes flere sorter, men felles for dem er at de har store flotte blader. Enkelte er flikete, mens andre er mer avrundede. Noen endrer farge i løpet av sesongen som f.eks. R. podophylla.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H7
Tiarella – Klaseskumblomst
Dette er en super bunndekker som trives under de fleste lysforhold så lenge den har god humusrik jord og ikke tørker ut – det liker den ikke. Den danner relativt raskt et tett bunndekke ved hjelp av den krypende jordstokken den har og egner seg derfor godt mellom eller under annen vegetasjon.
Foto: Courtesy of TERRA NOVA® Nurseries
www.terranovanurseries.com
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H5 – H7 avhengig av sort
Tiarella ‘Iron Butterfly’
Tiarella ‘Mystic Mist’
Tiarella ‘Pink Skyrocket’
Tiarella ‘Spring symphony’ (bildet)
Tiarella ‘Sugar and Spice’
Tiarella cordifolia
Tricyrtis – Skyggelilje
Tricyrtis er en flott plante for skyggefulle områder i hagen. Den har nydelige blomster i hvitt, gult eller lilla, mange har nydelige markeringer. En herlig plante som blomstrer på sensommeren og høsten. Egner seg godt sammen med Hosta, bregner og prydgress.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H5 – H6
Flotte sorter sammen med Hosta:
Tricyrtis ‘Blue Wonder’
Tricyrtis ‘Golden Festival’
Tricyrtis formosana
Tricyrtis hirta
Tricyrtis hirta ‘Alba’
Tricyrtis hirta ‘Taiwan Adbane’
Tricyrtis hirta ‘Toyen’ (Bildet)
Trillium – Treblad
En flott plante som trives best i skyggefull, moldrik jord. Kommer fort opp om våren når snøen har gått. Planten visner helt ned ut på sommeren og går i dvale til neste år.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge
Herdighetssone: H4 – H6 avhengig av sort
Flotte sorter sammen med Hosta:
Trillium cuneatum – Treblad
Trillium erectum – Purpurteblad
Trillium grandiflorum – Purpurtreblad (bildet)
Trillium sessile – Prærietreblad
Løk
Allium – Prydløk
Allium plantes som løk på høsten og dukker opp på våren med blomstring i mai/juni. Det finnes både lilla, rosa og hvite sorter i forskjellige høyder og blomsterstørrelser.
Når den blomstrer begynner bladene allerede å gulne hvilket er en ulempe med Allium. Trikset er da å plante dem slik at de nederste bladene blir skjult av en annen plante. Hosta er perfekt som sammenplanting fordi de kommer opp når Alliumen starter blomstringen og bladverket blir gult og dør. Hostabladene vil dermed dekke Alliumbladene perfekt.
Solforhold: Sol / Delvis skygge
Herdighetssone: H4 – H6 avhengig av sort
Muscari – Perleløk
Perleløk passer flott på steder hvor du har plantet Hosta. Du planter løkene om høsten og så dukker de opp tidlig på våren og blomstrer før Hostaene våkner til liv og kommer med blader. Etter hvert vil Hostabladene dekke restene av Perleløk-bladene.
Solforhold: Sol / Delvis skygge
Herdighetssone: H6 – H7 avhengig av sort
Narcissus – Narsisser
Narsisser og Hosta er perfekte kamerater i blomsterbedet. Narsisser har behov for at bladene ikke klippes ned etter blomstring, men dør naturlig. Hosta er derfor den perfekte planten til å dekke over Narsissus-bladene.
Narsisser finnes i en mengde forskjellige typer både med hensyn til farger, høyder og blomstringstid. Felles for alle er at de virkelig lyser opp i bedet om våren, og en ekstra bonus er at rådyrene lar de stå i fred.
Solforhold: Sol / Delvis skygge
Herdighetssone: H4 – H6 avhengig av sort
Tulipa – Tulipaner
Har du plantet tulipanløker i bed eller krukker vil tulipanene komme frem med sine flotte blomster før Hostaene kommer med bladverk.
Deretter vil Hostaene dukke opp når tulipanene falmer og Hostabladene vil dekke de døende tulipanbladene. Dette fungerer spesielt bra hvis du har et område i hagen som er skyggefullt på grunn av et løvtre. Om våren vil tulipanene få mye sol før bladene på treet vokser ut. Når løverket kommer etter hvert vil det bli skyggefullt og ideelt for Hosta. Disse fargerike flerårige blomstene krever lite vedlikehold og er flotte følgesvenner for Hosta.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge / Sol
Herdighetssone: H6 – H8 avhengig av type
Busker og Trær
Acer palmatum – Japansk lønn
Det finnes mange japanske lønner å velge mellom fra små busker til store trær. Alle har flott fliket bladverk som kommer i mange forskjellige farger og størrelser. Plant de små buskene i bedet sammen med Hosta, eller bruk Hosta som underplanting til de større sortene av trær og busker.
Solforhold: Sol / Delvis skygge
Herdighetssone: H3 – H5 avhengig av sort
Hydrangea arborescens – Vierhortensia
Hostaer og Hortensiaer en en klassisk og god kombinasjon, bruk gjerne Hosta som underplanting rundt røttene til Vierhortensia.
Vierhortensia, i motsetning til Hagehortensia, blomstrer på årsskudd. Det vil si at du beskjærer den om våren, den skyter opp nye skudd som gir deg rikelig med blomstring fra juli/august og ut i oktober.
Solforhold: Sol / Delvis skygge
Herdighetssone: H5
Hydrangea paniculata – Syrinhortensia
Syrinhortensia er kanskje den flotteste Hortensia (av de med best herdighet) med sine store, flotte blomster. Hostaer og Hortensiaer en en klassisk og god kombinasjon, bruk gjerne Hosta som underplanting rundt røttene til Syrinhortensia.
Syrinhortensia, i motsetning til Hagehortensia, blomstrer på årsskudd. Den tåler godt beskjæring og kan også stammes opp. Her hos meg har jeg aldri beskjært Syrinhortensiaen, det gjøres hver vinter/vår av rådyrene som er på besøk. Det ser ikke ut til at rådyrenes fest har noen negativ effekt på busken, den har bare blitt større og finere for hvert år.
Solforhold: Sol / Delvis skygge
Herdighetssone: H4 – H5 avhengig av sort
Rhododendron
Rhodendron er eviggrønne eller løvfellende busker med traktformede blomster i en rekke størrelser og farger som f.eks. hvitt, rosa, lilla eller rødt. Den kan ha noe gjenblomstring om høsten. Hosta er flott som underplanting sammen med Rhododendron.
Solforhold: Skygge / Delvis skygge / Sol
Herdighetssone: H3 – H6 avhengig av sort
Nåletrær og busker
Her finnes det mye å velge i som egner seg godt sammen med Hosta enten det gjelder relativt små busker som kan plantes i bedet eller større busker og trær. La de vokse naturlig eller formklipp dem slik de ofte gjøres i japaninspirerte hager.
Solforhold: Sol / Delvis skygge
Herdighetssone: H4 – H7 avhengig av sort
Det finnes et stort utvalg å velge blant som Einer (Juniperus):
Tuja (Thuja)
Furu (Pinus)
Gran (Picea)
Sypress (Cupressus, Chamaecyparis)
Seder (Cedrus)
0 kommentarer