Det kan være flere grunner til at man ønsker å bruke bundekkere i hagen. Den mest åpenbare er kanskje å dekke bar jord for å unngå ugress, men det finnes flere gode grunner til å bruke bunndekkere.
Skape interesse hele året
Flere av sortene som nevnes nedenfor er eviggrønne eller delvis eviggrønne som f.eks. Ajuga, Asarum og Carex. Velg gjerne planter med et skinnende bladverk, det vil gi et flott uttrykk i bedet.
Krever lite stell
De fleste bunndekkende stauder krever lite vedlikehold når de bare har fått etablert seg.
Hindre eller blokkere ugress
Før bunndekkerne har fått etablert må du selvfølgelig (dessverre) gjøre jobben med å fjerne ugress, men når de har fått etablert seg er de aller fleste til god hjelp for å hindre at ugress blir spredd i bedet.
Forbedre jorden
Fordi bunndekkende planter kan dekke store områder kan de også bidra til å holde jorda fuktig og kjølig. Røttene kan også bidra til å binde jorda og holde den på plass, f.eks. i skrånende områder.
Myke opp inntrykket
Bunndekkende stauder kan bidra til å myke opp rundt stier, trapper, bed og terrasser.
Fremheve andre planter
Bruk bunndekkere til å fremheve andre planter (f.eks. roser, georginer, busker og trær) med planter som har flott bladverk, prydgress, kontrastfarger eller fasong.
Blant bunndekkerne som trives i skyggen finnes det sorter som er mer kjent for sitt bladverk enn blomstene som f.eks. Hosta, Heuchera, Brunnera og ulike bregner. Det finnes imidlertid også bunndekkere for skygge med flotte blomster som bl.a. Geranium, Bergenia og Primula.
Dyp skygge
Dyp skygge finner man under eviggrønne trær, på nordsiden av vegger eller i skyggen av bygninger. Som oftest er det kjøligere og tørrere områder hvor man kan dyrke skyggeelskende planter som bregner, Hosta og Liljekonvall for å nevne noen.
Delvis skygge
Delvis skygge betyr at det er både sol og skygge i løpet av dagen i minst to til fire timer (gjerne tre til seks), og gjerne i intervaller. Delvis skygge er f.eks. vanlig under eller ved løvtrær. De fleste stauder tolererer delvis skygge. Alchemilla, Geranium og Primula er sorter som virkelig vil trives i delvis skygge.
1 – Adiantum – Fotadiantum
En flott bregne med blanke, svarte stilker. Bladene er vifteformet med mange småblader. Planten får en gyllengul farge om høsten. Egner seg veldig godt i samplanting med Hosta
Skygge / Delvis skygge
H4 – H5
Planteportrett:
Adiantum pedatum – Fotadiantum
Adiantum pedatum ‘Imbricatum’ – Fotadiantum
Adiantum venustum – Himalaya-jomfruhår
Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’
2 – Ajuga – Krypjonsokkoll
Krypjonsokkoll er en super bunndekker i skyggen og det finnes sorter med både grønne, varigerte og nesten svart bladverk. Den er vintergrønn og sprer seg relativt raskt, vel raskt sier noen, men er ikke noe stort problem å håndtere.
Skygge / Delvis skygge / Sol
H7
Planteportrett:
Ajuga reptans ‘Alba’
Ajuga reptans ‘Braunherz’
Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’ (Bildet)
Ajuga reptans ‘Rosea’
3 – Alchemilla mollis – Stormarikåpe
Stormarikåpe er en flott bunndekker med duftende gulgrønne blomster og eplegrønt bladverk.
Planten vokser seg fort til store tuer som lyser opp i blomsterbedet. Den egner seg godt til snitt som fyllplante i blomsterbuketter.
Skygge / Delvis skygge / Sol
H8
Planteportrett:
Alchemilla mollis – Stormarikåpe
4 – Aruncus – Koreaskjegg
Aruncus aethusifolius danner halvkuleformede tuer med kompakt vekst av grønt småfliket bladverk som får en fin rødoransje høstfarge. Den får kremhvite blomster fra midtsommer.
Koreaskjegg kan trives i nær sagt hvilken som helst jord, men trives best i moldrik, svakt sur jord i både i sol og skygge. Planten er svært hardfør og egner seg godt både i rabatter, i et woodland-område og i fjellhagen.
Skygge / Delvis skygge
H8
Planteportrett
Aruncus aethusifolius – Koreaskjegg
5 – Asarum – Hasselurt
Hasselurt er en fantastisk plante som trives best i en litt porøs og godt drenert jord i skygge eller delvis skygge. Dette er en av mine favoritter som bunndekker og kantplante i de bedene som har en del skygge. Bladene er mørkegrønne, blanke og nyreformede og Asarum brukes i hovedsak for bladverkets skyld.
Det finnes flere sorter å velge mellom, bl.a. A. europeum (H7), A. canadense (H3), A. caudatum (H4) og A. maximum ‘Ling Ling’ (H2/3)
Skygge / Delvis skygge
H3 – H7 avhengig av sort
Planteportrett:
Asarum europaeum – Hasselurt
6 – Asplenium – Hjortetunge
Hjortetunge er en uvanlig bregne siden den ikke har flikete blader, men derimot litt læraktige og skinnende blader med bølgete kanter og gir nesten et litt preg av en eksotisk vekst. Den trives best i næringsrik og jevnt fuktig, men veldrenert jord i skygge eller delvis skygge. I områder med barfrost bør den vinterdekkes. Den egner seg godt i skyggefulle bed, woodland-områder, som underplanting til roser og busker og i krukker.
Hjortetunge vokser enkelte steder i Norge hovedsakelig på sør- og vestlandet, men er fredet i Norge.
Delvis skygge
H4 – H5
Planteportrett:
Asplenium scolopendrium – Hjortetunge
Asplenium scolopendrium ‘Cristata’ – Hjortetunge
7 – Athyrium – Orientburkne / Skogburkne
Orientburkne trives best i næringsrik, litt fuktig jord. Flott som bunndekker eller kanting i en skyggefull rabatt. Flotte farger; grønn base med tegninger i olivengrønt og sølv og burgunder stilker.
Skygge / Delvis skygge
H4
Planteportrett:
Athyrium filix-femina – Skogburkne
Athyrium niponicum ‘Burgundy Lace’ – Orientburkne (bildet)
Athyrium niponicum var pictum ‘Metallicum’ – Orientburkne
Athyrium niponicum ‘Pictum’ – Orientburkne
Athyrium niponicum pictum ‘Silver Falls’ – Orientburkne
Athyrium niponicum ‘Ursula Red’ – Orientburkne
8 – Bergenia – Hjertebergblom
Bergblom er en vintergrønn bunndekkende plante som blomstrer i april/mai og egner seg godt som kantplante. Om høsten og vinteren er bladverket mørkt vinrødt. Den blomstrer om våren med hvite eller rosa blomster. Den tåler det meste fra sol til skygge, men liker at det er godt drenert.
Den kan også plantes i krukker. Planten tiltrekker seg sommerfugler.
Skygge / Delvis skygge
H6
Planteportrett:
Bergenia cordifolia
Bergenia ‘Bressingham White’
Bergenia ‘Dragonfly Angel’s Kiss’ (Bildet)
Bergenia ‘Eroica’
Bergenia ‘Pink Dragonfly’
Bergenia ‘Silberlicht’
9 – Brunnera – Forglemmegeisøster
Forglemmegeisøster er en super plante for bedene som har en del skygge. Arten har sorter både med ensfarget (grønt eller gult) og varigert bladverk og små forglemmegeilignende blå eller hvite blomster.
Skygge / Delvis skygge
H5 – H7 avhengig av sort
Planteportrett:
Brunnera macrophylla
Brunnera macrophylla ‘Alexander’s Great’
Brunnera macrophylla ‘Diane’s Gold’
Brunnera macrophylla ‘Emerald Mist’
Brunnera macrophylla ‘Hadspen Cream’
Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ (Bildet)
Brunnera macrophylla ‘Looking Glass’
Brunnera macrophylla ‘Sea Heart’
Brunnera macrophylla ‘Silver Heart´
Brunnera macrophylla ‘Silver Spear’
Brunnera macrophylla ‘Variegata’
10 – Carex – Japanstarr
Japanstarr er et vintergrønt gress som passer godt i skyggefulle bed eller krukker. De danner tuer av smale grønne blader, både ensfargede og stipete i hvitt eller gult.
Skygge / Delvis skygge
H4
Planteportrett:
Carex morrowii ‘Ice Dance’ (Bildet)
Carex morrowii ‘Variegata’
Carex oshimensis ‘Evergold’
11 – Cypripedium – Marisko
Cypripedium reginae – Dronningmarisko er en nydelig staude som trives best i lett fuktig, næringsrik jord i delvis skygge. Den blir ca 50-60 cm høy og har flotte orkidelignende blomster i hvitt og rosa. Bladene er relativt lysegrønne og lett hårete.
Delvis skygge
H6
Planteportrett:
Cypripedium reginae – Dronningmarisko (bildet)
Cypripedium reginae alba – Dronningmarisko
12 – Epimedium – Bispelue
Bispelue er robuste skyggeelskende planter som sprer seg relativt raskt og dekker bakken med det lave, læraktige løvverket og skyer av bittesmå blomster. Den har eviggrønne, hjerteformede blader og små nikkende blomster i hvitt, rosa, rødt, gult eller lilla. Blomstringen er tidlig på våren i april-mai.
Delvis skygge / Skygge
H5 – H6
Planteportrett:
Epimedium x youngianum ‘Niveum’
Epimedium x youngianum ‘Roseum’
13 – Galium – Myske
Myske er en søt markdekkende staude som trives best i fuktig, veldrenert jord i skygge eller delvis skygge. Blomstene er hvite og duftende.
Den danner fort et teppe med hvite blomster i juni.
Skygge / Delvis skygge
H4 – H5
Planteportrett:
Galium odoratum – Myske
14 – Geranium – Storkenebb
Det finnes mange forskjellige Storkenebb som egner seg som bunndekkere. Du finner både høye og lave sorter blant dem.
Blant disse sortene finner du blomster i både hvitt, rosa, og blått og bladverk i både grønt, gulgrønt og også noen med flotte mørkere markeringer.
Sol / Delvis skygge / Skygge
Juli – Oktober avhengig av sort
H5 – H7 avhengig av sort
Planteportretter:
Du finner mange planteportretter av Storkenebb her på bloggen og de fleste Storkenebb egner seg som bunndekkere.
15 – Hakonechloa – Hakonegress
Hakonechloa macra er et flott gress som danner tette, litt rufsete tuer med grønne bambuslignende blad. Den får rødbrune blomster på sensommeren/høsten.
Hakonegras er en flott kantplante og bunndekker som trives best i skyggefulle omgivelser. Kan også stå solrikt dersom jorda ikke er for tørr. og må skjermes for vinterfukt.
Skygge / Delvis skygge
H4 – H5 avhengig av sort
Planteportrett:
Hakonechloa macra
Hakonechloa macra ‘Albostriata’
Hakonechloa macra ‘All Gold’
Hakonechloa macra ‘Aureola’
16 – Helleborus – Julerose
Juleroser er vakre skyggeplanter som gir farge og interesse til et skyggefullt sted. De blomstrer sent på vinteren / tidlig om våren noe som gjør dem spesielt attraktive for pollinatorer som nettopp har kommet ut av dvalemodus.
De nydelige blomstene varierer i farge fra dyp rød til flekkete rosa og lilla og til og med grønnlig hvit og det finnes både enkle og doble sorter. De er klumpdannende planter som trenger lite vedlikehold. Hellebores foretrekker hel eller delvis skygge og rik, godt drenert jord.
Delvis skygge / Skygge
H5
17 – Heuchera – Alunrot
Alunrot er en fantastisk staude først og fremst for det flotte bladverket som varierer fra limegrønt til nesten svart, og mellom der har du ferskenfarget, oransje, rødt, vinrødt, brunt, sølvfarget og grønt. Blomstene spiller etter min mening «annenfiolin» og kommer i hvitt, gult, rosa, grønt eller rødt.
Den er en hardfør staude som kan benyttes i hele landet, enten i bedet eller i krukker og er veldig flott i kombinasjon med Hosta. De forskjellige sortene trives i litt forskjellig vekstforhold. De lyse vil ha mest skygge mens de mørke mest sol, men felles for dem alle er at de liker å ha det mer tørt enn fuktig.
Skygge / Delvis skygge / Sol
H7
Jeg har planteportretter av over 60 sorter av Heuchera – Alunrot her på bloggen.
Bilde: Heuchera ‘Georgia Plum’
18 – Hosta – Bladlilje
Hosta er en av de mest populære og varierte skyggetålende staudene. De finnes over 70 forskjellige arter og over 3 000 registrerte sorter. Store Hosta er perfekte for å skape drama i blomsterbedet, mens de mindre sortene kan benyttes som bunndekker, kantplante eller underdekking til busker og trær.
De fleste Hosta trives best med å få morgensol og deretter stå relativt skyggefullt resten av dagen, mens andre kan trives med mer skygge og noen i mer sol.
Skygge / Delvis skygge
H6 – H7
Det er planteportretter av over 500 sorter av Hosta her på bloggen.
19 – Lamium – Tvetann
Flekktvetann er en flott teppedannende staude med nydelige blader i grønt og sølv og rosalilla eller hvite blomster. Det finnes også sorter med grønne og gule blader.
Planten er ikke kravstor og kan plantes både i sol og skygge og er vintergrønn, men bør ha tilgang til jevn fuktighet ved plassering i direkte sol. Den sprer seg relativt fort til store tepper, men er enkel å kontrollere.
Delvis skygge / Skygge / Sol
H6 – H7
Planteportrett:
Lamium galeobdolon – Gulltvetann
Lamium maculatum ‘Anne Greenaway’ – Flekktvetann
Lamium maculatum ‘Beacon Silver’– Flekktvetann
Lamium maculatum ‘Pink Pewter’ – Flekktvetann
Lamium maculatum ‘White Nancy’– Flekktvetann
20 – Milium – Myskegress
Et nydelig tuedannende gress med limegrønne blad som lyser opp i bedet. Myskegress foretrekker et fuktig og skyggefull vokseplass. Flott sammen med Hosta og bregner.
Skygge / Delvis skygge
H4 – H5
Planteportrett:
Milum effusum ‘Aureum’ – Myskegress
21 – Omphalodes – Vårkjærminne
Vårkjærminne er en god bunndekker som kan benyttes både i sol, delvis skygge og skygge. Den kommer med søte forglemmegei-lignende blomster om våren.
Skygge / Delvis skygge
H5
Planteportrett:
Omphalodes verna – Vårkjærminne (Bildet)
Omphalodes verna ‘Alba’ – Vårkjærminne
22 – Pachysandra terminalis – Vinterglans
Vinterglans er en eviggrønn teppedannende staude med små, hvite ubetydelige blomster og blir ca 20 cm høy.
Planten trives best i delvis skygge og skygge og kan være litt treg til å etablere seg. Den bør få stå i fred på vokseplassen.
Delvis skygge / Skygge
H6
Planteportrett:
Pachysandra terminalis – Vinterglans
23 – Polygonatum – Storkonvall
Polygonatum multiflorum – Storkonvall er en flott staude for de mer skyggefulle bedene i hagen. Den har nydelige, hvite klokkeformede blomster og gjør seg godt sammen med f.eks. bregner og Hosta. Etter blomstring får planten blå bær som er giftige.
Skygge / Delvis skygge
H6
Planteportrett:
Polygonatum falcatum ‘Variegata’
Polygonatum multiflorum (Bildet)
24 – Polystichum – Duskbregne
Polystichum er flotte bregner som trives i skygge eller delvis skygge i lett fuktig moldrik jord. Den passer godt sammen med Hosta og prydgress.
Skygge / Delvis skygge
H5/6
Planteportrett:
Polystichum polyblepharum – Duskbregne
25 – Primula
Primula trives best i lett fuktig jord i delvis skygge. Den kan også plantes i sol, men det krever at den har tilgang på nok fuktighet. Den er enkel plante å lykkes med som også selvsår seg hvis den trives på voksestedet.
Planten egner seg i rabatter, langs bekker og dammer, i woodland-områder, i «Cottage Gardens» og til villflor. Den tiltrekker seg insekter.
Delvis skygge / Sol
H5 – H6
Planteportrett:
Primula beesiana – Kandelaberprimula
Primula florindae – Augustprimula
Primula japonica ‘Alba’ – Japanprimula
Primula japonica ‘Apple Blossom’ – Japanprimula
Primula japonica ‘Carminea’ – Japanprimula
Primula japonica ‘Miller’s Crimson – Japanprimula
Primula pulverulenta – Pudderprimula (Bildet)
Pulmonaria ‘Sissinghurst White’
26 – Pulmonaria – Lungeurt
Lungeurten er en av de første staudene som begynner blomstringen om våren. Den har nydelig flekkete blader og får hvite, rosa eller blåfiolette traktformede blomster. Planten trives best på en litt skyggefull plass og er en verdifull kilde for nektar for humler og andre pollinatorer.
Hvis du klipper den helt ned etter blomstring vil du få nytt frisk bladverk og muligens også en ny (begrenset) blomstring. Egner seg veldig godt både som bunndekker og kantplante.
Skygge / Delvis skygge
H4 – H6 avhengig av sort
Planteportrett:
Pulmonaria ‘Blue Ensign’
Pulmonaria ‘Moonshine’
Pulmonaria ‘Opal’
Pulmonaria ‘Raspberry Splash’
Pulmonaria ‘Shrimps on the Barbi’
Pulmonaria ‘Silver Bouquet’
Pulmonaria longifolia ‘Diana Clare’
Pulmonaria officinalis
Pulmonaria officinalis ‘Sissinghurst White’
27 – Tiarella – Klaseskumblomst
Dette er en super bunndekker og kantplante som trives under de fleste lysforhold så lenge den har god humusrik jord og ikke tørker ut – det liker den ikke.
Den danner relativt raskt en tett plante ved hjelp av den krypende jordstokken den har og egner seg derfor godt mellom eller under annen vegetasjon.
Skygge / Delvis skygge
H5 – H7 avhengig av sort
Planteportrett:
Tiarella ‘Iron Butterfly’
Tiarella ‘Mystic Mist’
Tiarella ‘Pink Skyrocket’
Tiarella ‘Spring symphony’ (bildet)
Tiarella ‘Sugar and Spice’
Tiarella cordifolia
28 – Trillium – Treblad
En flott plante som trives best i skyggefull, moldrik jord. Kommer fort opp om våren når snøen har gått. Planten visner helt ned ut på sommeren og går i dvale til neste år.
Skygge / Delvis skygge
H4 – H6 avhengig av sort
Planteportrett:
Trillium cuneatum – Treblad
Trillium erectum – Purpurtreblad
Trillium grandiflorum – Stortreblad (bildet)
Trillium recurvatum – Prærietreblad
Trillium sessile – Treblad
0 kommentarer