Slik tar du stiklinger av Fuchsia

Å ta stiklinger av Fuchsia er veldig enkelt og greit, og du kan stort sett ta stiklinger hele året i gjennom. Det mest vanlige er imidlertid å ta stiklinger om våren eller høsten. Det er også viktig at planten er sunn og frisk.

Jorden du skal benytte til stiklingsformering bør være næringsfattig, luftig og av en relativt god kvalitet. Bland gjerne inn f.eks. perlite, fin grus e.l. Du kan også benytte oasis til stiklingsformering, men jeg synes det går mye greiere når man benytter jord.

Gjør gjerne klar potter med jord en stund på forhånd slik at de kan få stå og trekke til seg litt vann før du begynner stikkingen.

Fuchsia stiklinger

En stikling bør ha minst 2-3 bladpar og avstanden mellom bladparene bør ikke være altfor stor. Noen velger å bruke rotdanningsmidler for at rotnettet skal etableres raskere, men det går helt fint uten (jeg har aldri benyttet slike midler).

Stiklingen klippes eller skjæres under et bladpar med en skarp og ren saks/kniv. Det er viktig at du får “rene” kutt, ellers er sjansen for sykdommer store.

Fuchsia stiklinger

Klipp eller skjær av det nederste bladparet tett inntil stilken.

Fuchsia stiklinger

Gjør det samme med det nest nederste bladparet. Dersom de øverste bladene er store bør du klippe av en bit slik at stiklingen ikke bruker energi på bladene i stedet for å danne røtter.

Hvis stiklingen har knupper klippes disse også av.

Fuchsia stiklinger

Lag hull til stiklingen med en “dibber”, blyant eller hva du vanligvis bruker når du prikler.

Jeg pleier som regel å sette 3-4 stiklinger i en 7cm potte.

Fuchsia stiklinger

Ta tak i toppen av stiklingen og “senk” den ned i hullet slik at punktet hvor det nestnederste bladparet var kommer i kant med jordoverflaten.

Vann lett og før jorda tilbake rundt stilken uten å presse.

Husk å sette en merkelapp/navneskilt i potten.

Fuchsia stiklinger

Dusj gjerne pottene med vann dersom dette er nødvendig.

Fuchsia stiklinger

Hvis du har flere potter med stiklinger i et plantebrett trekker du plast over. Gjennomsiktige avfallsposer er godt egnet.
Har du bare et par stiklinger kan du f.eks. bruke ziplock-poser som du setter pottene i.

En tredje variant er å bruke de gjennomsiktige plastboksene (kokosboller, godteri). Da må du huske å stikke hull i bunnen av boksen og eventuelt tape igjen hullet i lokket.

Eller en fjerde, spirebokser;

Fuchsia stiklinger

Stiklingene plasseres lyst, men ikke i direkte sol ved ca. 18-20 grader. I løpet av 2-3 uker burde de sette røtter.Det vil danne seg kondens på plasten og denne må “slås” av hver dag. Rist litt i plasten slik at vannet faller ned på jorden. Jorda må ikke bli for våt, da kan stiklingene råtne. Vann kun hvis jorda begynner å tørke ut. Etter ca. 2 uker kan plasten fjernes.Dersom stiklingene kommer med knopper må disse klippes vekk (selv om det smerter å gjøre det). Visne blader fjernes.Det finnes også andre muligheter for stiklingsformering av Fuchsia.

Halvmodne stiklinger

Halvmodne stiklinger er skudd som er i ferd med å utvikle bark nederst på stilken. De behandles på samme måte som beskrevet ovenfor, men det tar en del lenger tid – 5-6 uker – før røttene dannes.

Vann

Fjern det nederste bladparet på en stikling og sett den i et glass vann. Dekk eventuelt med plast. Normalt tar det 2-3 uker før stiklingen har fått røtter. Når stiklingen er klar pottes det om på vanlig måte.

SwellGel

Samme fremgangsmåte som for vann.

2 Kommentarer

  1. Kristine Haga

    Hei. Flere av mine Fuchsia (flere gamle) spirte ikke normalt denne våren. Det kom mange små skudd opp over hele stilkene..
    Ingen har blomstret .
    Hva kan jeg gjøre? Hva kan grunnen være. De har vært oppbevart samme sted som i mange år i en gammel kjeller.

    Svar
    • wschjoll

      Etter hva jeg forstår er det fremdeles liv i planten etter at den har kommet ut av vinterdvalen siden det er skudd oppover stilkene. Det høres litt rart ut at du får skudd, men ikke blomster (aldri vært borti det før). Fuchsia bør knipes ofte gjennom sesongen, men det kan ta opptil 6 uker til den blomstrer på nye skudd. Både nok lys og næring er viktig for at planten skal trives og gi godt med blomstring.

      Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *