Planteguide: Fuchsia – Tåre

Fuchsia er en slekt av blomstrende planter med over 100 arter som har opprinnelse fra Sentral- og Syd-Amerika. I tillegg finnes det flere tusen hybrider. Fuchsia er en staude/busk og det finnes planter med buskete, opprett eller hengende vekst. I Norge er ikke Fuchsia vinterherdig og må tas inn før den første frostnatten for tørr og kjølig oppbevaring gjennom vinteren.

Fuchsia blomstrer over en lang periode med enten enkle, halvfylte eller doble blomster i en rekke forskjellige farger. Den kan plasseres både i sol og skygge forutsatt at den får nok vann. Det finnes imidlertid noen tommelfingerregler man kan følge for å gi Fuchsia best mulig lysforhold. Det kan du lese om i artikkelen Hvilken Fuchsia hvor.

Fuchsia Cecile
Fuchsia ‘Cecile’

Mange av Fuchsia-sortene egner seg til å stamme opp, det kan du lese om i denne artikkelen. Du kan enkelt øke antall Fuchsia-planter ved å ta stiklinger. I denne artikkelen får du en beskrivelse på hvordan det gjøres.

Den første planten som ble beskrevet var Fuchsia triphylla. Den ble oppdaget på den karibiske øya Hispaniola i ca 1696 av den franske botanisken Charles Plumier. Han navnga planten etter den tyske botanisten Leonhart Fuchs.

Fuchsia Checkerboard
Fuchsia ‘Checkerboard’

Norsk navn:Tåre / Fuchsia
Latinsk navn:Fuchsia
Familie:Onagraceae
Type:Staude / Busk
Høyde x bredde:Varierer veldig fra sort til sort, men fra 30 cm til godt over 100 cm
BreddeVarierer veldig fra sort til sort
Blomsterfarge:Mange farger; hvit, rosa, fiolett, rød, oransje, lilla, burgunder
Bladverk:Bladene til Fuchsia er som oftest grønne, avlange og spisse. Det finnes imidlertid noen varigerte/flerfargete sorter og noen med lysere (gulgrønne) blader.
Blomstringstid:Hele sommeren
Duft:Nei
Lysforhold:Sol, delvis skygge, skygge avhengig av sort
Herdighet:Ikke vinterherdig i Norge
“Sneglesikker”:Nei
Rådyrresistent:Nei
Jordtype:Tåler de fleste jordtyper bare den er næringsrik og veldrenert
Opprinnelse:Sentral- og Syd-Amerika
Kombinasjonsplanter:            Begonia
Bregner
Coleus (Palettblad)
Dichondra (Sølvregn)
Heuchera (Alunrot)
Hosta
Impatiens (Flittiglise)
Pelargonium
Petunia / Million Bells
Bruksområde:Blomsterbed
Kantplante
Krukker og ampler
Hagestil:Uformell
Cottage Garden
Terrasser og balkonger
Gårdsplass og byhage

Fuchsia Sea Shell
Fuchsia ‘Sea Shell’

Vedlikehold
Fuchsia krever relativt lite vedlikehold gjennom sesongen bortsett fra å fjerne visne blomster og blader samt kniping av skudd for å få en tett og fin plante.

Lysforhold
Fuchsia kan plasseres både i sol og skygge forutsatt at de får nok vann. Det finnes imidlertid noen tommelfingerregler man kan følge for å gi plantene best mulig lysforhold. Det kan du lese om i denne artikkelen.

Jord
Plantene liker seg i de fleste jordtyper, men den bør være næringsrik og veldrenert.

Vanningsbehov
Så snart plantene er etablert er Fuchsia relativt tørketålende, men de trenger vann regelmessig og da spesielt i varme og tørre perioder. Vann da grundig slik at jorda blir gjennomvåt, men husk at de ikke liker å bli stående i vann, da kan de råtne.

Temperaturforhold / Overvintring
Fuchsia er ikke vinterherdig i Norge og må overvintres mørkt og kjølig (5 – 10 grader). Ved overvintring i varmere temperaturer trenger den mer lys.

Gjødsling
Fuchsia trenger regelmessig næring gjennom sesongen.

Beskjæring
Beskjær plantene når du tar dem frem om våren fra vinteroppbevaringen. Fjern/klipp av døde og tørre grener og beskjær planten slik at den får en jevn og fin krone.

Fuchsia Blue Waves
Fuchsia ‘Blue Waves’

Her er noen eksempler på Fuchsia som du finner planteportretter av her på bloggen

Under menyen ‘Planteportretter – Fuchsia‘ kan du se alle som er laget og filtrere på f.eks. type, farge, blomstertype m.m.

Formering og deling

Fuchsia kan formeres med frø eller stiklinger. I denne artikkelen finner du en beskrivelse på hvordan du kan lage nye Fuchsia-planter med stiklinger.

Fuchsia stiklinger


Sykdommer
Fuchsia kan bli angrepet av en rekke forskjellige sykdommer og skadedyr.

BladlusBladlus kan forekomme på Fuchsia og kan føre til gulnede og skadede blader.
HvitflyHvitfly er den vanligste skadegjøreren på Fuchsia og er små hvite insekter som du kan se når du rører på plantene. De gnager cellevev og skader veksten. Ekskrementene fra Hvitfly legger seg som et seigt belegg på bladene.
Kransskimmel (Visnesyke)Visnesyke er en soppsyksom som angriper røtter og grener på Fuchsia. Dette gjør at planten kan visne og dø.
MelduggDette er stort sett ikke et stort problem for Fuchsia, men stiklinger som står for fuktig og kjølig kan bli plaget av meldugg.
RotråteRotråde skyldes overvanning og kan føre til at planten dør. Sørg for at jorden er veldrenert og ikke vann for mye. Fjern skadede blader og sørg for god nok luftsirkulasjon.
RustRust er heller ikke så veldig vanlig på Fuchsia. Det er en soppsyksom som gir gule flekker på bladene og at de etter hvert faller av.
TripsTrips kan skade blader og blomster ved at sevjen blir sugd ut av insektene.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *