Hvem skulle ikke ønske seg en hage som den i West Dean på bildet ovenfor. Den er riktig nok ikke en tradisjonell Cottage Garden som de var på 1800-tallet (eller tidligere), men heller en mer moderne Cottage Garden som det er veldig mange av rundt om i England.
I dette innlegget tenkte jeg å skrive litt om bakgrunnen for begrepet Cottage Garden og hvordan den har utviklet seg over tid. Lenger ned finner du en oversikt over noen av de plantene som brukes i dag, mange av dem har også blitt brukt i flere hundre år i Cottage Gardens.
De tradisjonelle engelske Cottage Gardens ble først opprettet av nødvendighet i England på 1400-tallet med hovedsaklig spiselige planter og kanskje noen få blomster, siden deres opprinnelige formål var å være en kilde til mat for familien.
De tidlige Cottage Gardens var mer praktiske enn dagens utgaver og frem til 1800-tallet inkluderte de fleste Cottage Gardens kun poteter eller hadde hovedsakelig grønnsaker, urter, frukttrær og kanskje en bikube. Noen hadde til og med husdyr.
Etter som tiden gikk ble flere og flere blomster presset inn der det var ledig plass for å tiltrekke seg pollinatorer, og holde ugresset i sjakk.
Den moderne Cottage Garden-stilen er sterkt påvirket av den kjente engelske landskapsarkitekten Gertrude Jekylls ideer om hvordan en Cottage Garden skal se ut. I de moderne Cottage Gardens kan man fremdeles finne f.eks. bed med grønnsaker og urter (gjerne opphøyde), men det er plantene som har hovedrollen og gir et uttrykk av landlig idyll.
Det er noen essensielle elementer utenom planter som man kan vurdere å ta med en eller flere av dersom man planlegger å anlegge en Cottage Garden. Kanskje kan bildene nedenfor være til inspirasjon i din Cottage Garden.
Sitteplasser
Godt plasserte sitteplasser er avgjørende i en hage slik at du (av og til) kan lene deg tilbake og beundre arbeidet ditt og nyte den vakre hagen du har skapt. Sitteplassene kan f.eks. være en spiseplass, et par stoler og et lite bord eller en romantisk benk. De vanligste materialene å bruke er tre eller smijern.
Boder og drivhus
Skap en koselig og romatisk plass i hagen med en trebod eller et drivhus hvor du kan planlegge og lage nye planter til hagen.
Obelisker og espalier
Klatreroser og Clematis ser fantastisk ut når de klatrer på et espalier eller en obelisk og gir både høyde og struktur i hagen.
Gjerder og porter
Et stakittgjerde eller en mur av stein er et typisk element i en Cottage Garden. En romantisk port gir et inngangspunkt til hagen og dens stier, grøntområder og planter.
Stier
Stier er viktig i en Cottage Garden. La dem snirkle seg mellom bedene, og prøv og unngå rette linjer. Du kan f.eks. bruke murstein, grus, heller, gress eller flis (bark). La plantene vokse seg litt utover stien for å gi et uformelt og romantisk uttrykk.
Rosebuer og pergolaer
Vertikale elementer er viktige og leder synet opp og utover i hagen. Buer beplantet med klatrende skjønnheter som roser og klematis vil skape høyde og ikke minst gi deg et vakkert element i hagen.
Pergolaer kan etablere uterom eller plass til stoler, bord og benker, men også bare beplantes med roser og Clematis og fungere som en sti eller del av en sti.
Krukker
Små og store krukker er et flott innslag i hagen enten de fylles med sommerblomster eller stauder som står i samme potte fra år til år. De kan enkelt flyttes på og gjør seg godt ved sitteplasser og stier.
Bildet er fra Great Dixter som er kjent for sine samlinger av mange potter.
Fontener og dammer
Lyden av rennende vann gir en annen følelse enn de andre elementene og duftene i hagen. Hagen er det perfekte stedet for fontener og dammer for å legge til visuell interesse også.
Skulpturer og andre dekorative elementer
Legg gjerne til noen morsomme elementer rundt om i hagen. Det kan være skulpturer, potter på pidestaller, gamle vannkanner, rustne elementer eller f.eks. solur. Her er det bare din egen fantasi som setter grensene.
Fuglebad
Å invitere inn fugler i hagen kan bidra til å etablere et fantastisk lite økosystem av planter og fugler. Plasser dem sentralt i hagen slik at du kan se de små sjarmerende vennene kose seg i fuglebadet.
Grønnsakshage
Ved å dyrke spiselige planter som grønnsaker, urter, bær og frukt sammen med blomstrende planter får man en flott variasjon som gir både nytte og skjønnhet. Dette kan også gjøre sitt til at man kan begrense skadedyr i hagen.
Det finnes mange hundre planteportretter her på bloggen som kan gi deg inspirasjon til planter i en Cottage Garden. Nedenfor finner du en oversikt over noen av de tradisjonelle plantene som ofte blir brukt i Cottage Gardens.
Stauder
Achillea – Ryllik
Ryllik er en lettstelt og flott staude som vokser godt i nærmest all type jord. Egner seg veldig godt til snitt og holder seg lenge i vasen. Den tiltrekker seg innsekter så planting i nærheten av grønnsakshagen vil høyst sannsynlig medføre flere insekter og større avling
Achillea millefolium ‘Cerise Queen’
Achillea millefolium ‘Summer Pastels’ (Bildet)
Achillea ptarmica flore pleno ‘Noblessa’
Alchemilla mollis – Stormarikåpe
Stormarikåpe er en flott bunndekker med duftende gulgrønne blomster og eplegrønt bladverk. Planten vokser seg fort til store tuer som lyser opp i blomsterbedet. Den egner seg godt til snitt som fyllplante i blomsterbuketter.
Aquilegia – Akeleie
Akeleie finnes i mange forskjellige farger og størrelser og egner seg godt sammen med Iris. Det finnes både enkle og doble Akeleier samt noen som faktisk ligner på Clematis-blomster.
Gode alternativer:
Aquilegia clematiflora
Aquilegia vulgaris ‘Magpie’
Aquilegia vulgaris ‘Nora Barlow’
Aquilegia vulgaris ‘Tower Light Blue’
Aquilegia vulgaris flore plena ‘Black Barlow’ (Bildet)
Campanula – Klokker
Det finnes mange forskjellige Campanula – Klokker man kan bruke i en Cottage Garden. De fleste er blå eller blålilla, men det finnes også hvite og rosa. Det finnes både lave og høye sorter og de fleste har lang blomstringstid. Campanula-blomster er veldig attraktive for bier og andre pollinatorer.
Planteportrett:
Campanula glomerata ‘Superba’
Campanula glomerata ‘Alba’
Campanula lactifolia ‘Prichards Variety’ (bildet)
Campanula latifolia ‘Alba’
Campanula persicifolia ‘Alba’
Delphinium – Riddersporer
Riddersporer er en av mine absolutte favorittstauder. De er typiske Cottage Garden-planter som ruver i bakkant av bedet i nyanser av blått, rosa, nyanser av lilla eller hvitt. De egner seg utmerket som snittblomster.
Bilde:
Delphinium ‘La Boheme’
Echinacea purpurea – Purpursolhatt
Purpursolhatt er en vakker staude med lanseformede, mørkegrønne blader og rosa prestekragelignende blomster på høye, stive blomsterstengler. Planten egner seg godt i blomsterrabatten og er ypperlig som snittblomst.
Planteportrett:
Echinacea purpurea
Geranium – Storkenebb
Storkenebb kommer i en rekke farger; hvitt, rosa, blått og lilla og med høyder fra 10 cm til over en meter. De fleste sorter er nøysomme og hardføre planter og du finner sorter både for solrike og skyggefulle forhold.
Dette er et utvalg av Storkenebbene som er beskrevet her på bloggen. Hvis du søker på ‘Geranium’ finner du beskrivelse av nesten 60 forskjellige sorter.
Geranium ‘Patricia’
Geranium ‘Rozanne’
Geranium endressi
Geranium himalayense ‘Plenum’
Geranium phaeum ‘Album’
Geranium phaeum ‘Lily Lovell’
Geranium psilostemon
Geranium sylvaticum ‘Album’
Geranium sylvaticum ‘Amy Doncaster’
Geranium x magnificum
Echinacea purpurea – Purpursolhatt
Purpursolhatt er en vakker staude med lanseformede, mørkegrønne blader og rosa prestekragelignende blomster på høye, stive blomsterstengler. Planten egner seg godt i blomsterrabatten og er ypperlig som snittblomst.
Planteportrett:
Echinacea purpurea
Lavendula – Lavendel
Lavendel er en eviggrønn staude som egner seg i alle slags hager. Den en veldig typisk Cottage Garden-plante og er ofte kjent som engelsk lavendel. De fleste sorter har lilla blomster, men noen kultivarer kommer i hvitt eller rosa.
Monarda didyma – Hestemynte
Hestemynte har nydelige rosa blomster og duftende aromatiske blader. Den har lang blomstringstid, er en ypperlig snittblomst og meget attraktiv for bier og andre insekter.
Planteportrett:
Monarda ‘Loddon Crown’
Monarda ‘Schneewitchen’
Monarda didyma ‘Beauty of Cobham’
Paeonia – Pion
Pioner er nydelig stauder som egner seg godt sammen med Iris. De tiltrekker seg insekter og er gode snittblomster. De finnes veldig mange kultivarer å velge mellom så akkurat hvilken man skal velge vil avhenge av hvilke farge man har på Irisen.
Phlox paniculata – Høstfloks
Høstfloks er en skikkelig «oldemorsstaude» som har blitt benyttet i norske hager i mange hundre år. Blomstringen starter på sensommeren når mange andre blomster begynner å dabbe av. De danner store og tette tuer og blomstrer stort sett til frosten kommer.
Phlox paniculata ‘Bright Eyes’
Phlox paniculata ‘Eva Cullum’
Phlox paniculata ‘Jade’
Phlox paniculata ‘Sherbet Blend’
Et- og toåringer
Cosmos – Pyntekorg
Pyntekorg er den ultimate Cottage Garden-planten blant ettåringene. Den er enkel å så fra frø, den selvsår seg, den finnes i mange forskjellige farger og høyder og er bare en stor glede å ha i blomsterbedet. I tillegg er den elsket av insektene og egner seg veldig godt til snitt.
Bilde:
Cosmos bipinnatus ‘Purity’
Dahlia – Georgine
Dahlia er en plante jeg er veldig glad i og har hatt i hagen i mange år. Det finnes et utrolig utvalg av farger, fasonger og høyder å velge mellom, og de er helt fantastiske som snittblomst. Og i tillegg har man blomstring fra midtsommer og helt til frosten kommer.
Planteportrett:
Dahlia ‘Breakout’
Dianthus – Nellik
Med sine vakre blomster som ofte har en sterk nellikduft er Dianthus gode hageblomster,. De kommer i en rekke farger og former. Mange er kortlivede stauder, men de frørsår seg og egner seg godt som kantplante eller i potter.
Bilde:
Dianthus barbathus
Digitalis – Revebjelle
Revebjeller finnes i flere forskjellige høyder og blomstene kommer i nyanser av rosa, lilla og hvitt. Den er toårig som passer i en litt skyggefull plass bakerst i bedet. Blomstene er veldig attraktive for humler og andre pollinatorer. Digitalis purpurea selvsår seg og vil raskt naturalisere seg i hagen.
Lathyrus – Erteblomst
Erteblomst er en ettårig blomstrende klatreplante som helt klart hører hjemme i en Cottage Garden. Den blir som regel 1–2 meter og finnes i en rekke farger som hvitt, rosa, blått, lilla og rødt. De er ypperlige som snittblomster og har nydelig duft. Plant den inntil en obelisk, et espalier eller i krukke.
Zinnia
Zinnia er en herlig ettårig plante som kommer i flere forskjellige høyder og med enten enkle eller doble blomster i farger som hvitt, oransje, rosa, lilla og rødt. Den tiltrekker seg pollinerende insekter og er en super snittblomst.
Bilde:
Zinnia ‘Prince’
Verbena – Kjempeverbena
Kjempeverbena er en vakker og allsidig hageplante. Den har vakre dyp-lilla blomster på elegante, men solide stengler. Den er sneglesikker og tiltrekker seg mengder av pollinatorer, spesielt sommerfugler.
Planteportrett:
Verbena bonariensis
Løk
Allium – Prydløk
Allium hollandicum ‘Purple Sensation’ har store, rundede hoder med dypfiolette, stjerneformede blomster på høye, solide stengler. Den passer ypperlig sammen med andre Cottage Garden-planter og egner seg veldig godt som snittblomst.
Bilde: Allium hollandicum ‘Purple Sensation’
Crocus – Krokus
Krokus lyser godt opp i bedet tidlig på våren og finnes i en rekke farger som hvitt, rosa, gult, blått og lilla. De trives stort sett i alle jordforhold og passer godt både i bedet, i krukker, rundt trær og til og med i gressplenen.
Bilde: Crocus ‘Striped’
Hyacinthus – Hyasint
Hyasinter har lilla, blå, rosa eller hvite blomster og blomster stort sett i april og mai her i Norge. Den har en nydelig duft. Plant den gjerne i krukker eller i forkanten av bedet.
Bilde: Hyacinthus ‘Jan Bos’
Muscari – Perleløk
Perleløk passer flott på steder hvor du har plantet Hosta. Du planter løkene om høsten og så dukker de opp tidlig på våren og blomstrer før Hostaene våkner til liv og kommer med blader. Etter hvert vil Hostabladene dekke restene av Perleløk-bladene.
Narcissus – Narsisser
Narsisser og Hosta er perfekte kamerater i blomsterbedet. Narsisser har behov for at bladene ikke klippes ned etter blomstring, men dør naturlig. Hosta er derfor den perfekte planten til å dekke over Narsissus-bladene.
Narsisser finnes i en mengde forskjellige typer både med hensyn til farger, høyder og blomstringstid. Felles for alle er at de virkelig lyser opp i bedet om våren, og en ekstra bonus er at rådyrene lar de stå i fred.
Bilde: Narcissus ‘Geranium’
Tulipa – Tulipaner
Har du plantet tulipanløker i bed eller krukker vil tulipanene komme frem med sine flotte blomster før Hostaene kommer med bladverk.
Deretter vil Hostaene dukke opp når tulipanene falmer og Hostabladene vil dekke de døende tulipanbladene. Dette fungerer spesielt bra hvis du har et område i hagen som er skyggefullt på grunn av et løvtre. Om våren vil tulipanene få mye sol før bladene på treet vokser ut. Når løverket kommer etter hvert vil det bli skyggefullt og ideelt for Hosta. Disse fargerike flerårige blomstene krever lite vedlikehold og er flotte følgesvenner for Hosta.
Bilde: Tulipa ‘
Roser, busker og klatrere
Rosa – Roser
Ingen Cottage Garden uten roser! Det gir hagen et romantisk preg og ikke minst mengder av duftende blomster som også er gode som snittblomster.
Det er så mange roser å velge mellom, fra ramblere til klatre-, stilk og buskroser. Plant ramblere i en pergola, klatreroser langs et espalier eller en obelisk og stilk og buskroser blant staudene i blomsterrabatten.
Bilde: Rosa ‘Leonardo da Vinci’
Clematis – Klematis
Klematis er en fantastisk klatreplante som bringer høyde inn i hagen. Plant dem f.eks. sammen med roser i en pergola eller obelisk.
Utvalget av Klematis har etter hvert blitt stort og du finner mange sorter med forskjellig høyde og ikke minst farge.
Bilde: Clematis jackmanii og Clematis viticella
Hydrangea petiolaris – Klatrehortensia
Klatrehortensia er en kraftig vekstvillig klatreplante som trives i både sol og skygge. Den har store klaser av hvite blomster. Perfekt til å dekke litt skyggefulle vegger eller gjerder og trenger ikke oppbinding. Egner seg godt i buketter og blomsteroppsatser.
Vær oppmerksom på at den «suger seg fast» og kan skade f.eks trevegger.
Lathyrus latifolius – Staudeerteblomst (Breiskolm)
Breiskolm er staudeutgaven av erteblomsten. Den er en flott klatrer som finnes i hvitt og rosa, men har ikke duft som erteblomstene. Den blir ca 200-250 cm høy og trenger oppbinding. Tiltrekker seg insekter og egner seg godt til snitt.
Buddleja davidii – Sommerfuglbusk
Den nydelige Sommerfuglbusken tiltrekker seg mengder av sommerfugler, derav navnet. Den finnes i farger som hvit, rosa og lilla og er en god busk til en Cottage Garden, men dessverre ikke herdig i hele Norge.
Hydrangea paniculata – Syrinhortensia
Hortensia hører virkelig hjemme i en Cottage Garden og er flotte busker som bare blir større år for år. Både H. paniculata (Syrinhortensia) og H. arborescens (Vierhortensia) er gode sorter som går i store deler av landet.
Bilde: Hydrangea ‘Limelight’
Philadelphus – Skjærsmin
Skjærsmin er en busk som man har hatt i norske hager i en årrekke og den hører også hjemme i en Cottage Garden. Det finnes Skjærsmin både med enkle og doble blomster. Mange av Skjærsmin-sortene (men ikke alle) har duftende hvite blomster og blir 2-5 meter høy, avhengig av sort. Mange av sortene klarer seg i det meste av landet.
Bilde: Philadelphus x virginalis ‘Snowbelle’
Syringa – Syrin
Syrin er en kjent og kjær busk i norske hager og egner seg veldig godt i en Cottage Garden. Den blir fra 2-5 meter høy med nydelig duftende blomster som egner seg godt til snitt. Du finner den både i hvitt, rosa, nyanser av lilla samt tofargede sorter. Syrin blomstrer i mai-juni og klarer seg i det meste av Norge.
Bilde: Syringa vulgaris alba
0 kommentarer